Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. januar 2011 kl 20.15 Jordmødrene

Lange avstander


Dag og natt, sommer som vinter, gjør distriktsjordmødrene alt som står i deres makt for å gjøre fødselen så god som mulig for den enkelte kvinne. Men Norge er et grissgrendt land med store avstander, noe som ofte kan stå i konflikt med et lite barn som insisterer på å bli født.

Norge er et land med lange avstander og mye vær. Dette byr ofte på store utfordringer. Distriktsjordmødre har ofte ikke bare en kamp mot klokka, men må også kjempe seg gjennom ras og forrykende snøvær for at mor og barn skal få en så trygg fødsel som mulig.

Mange utfordringer
I Alta forteller Ingrid om fødestua, og om et ras som gikk dagen før. Hun og Mette blir forferdet da de hører om hvor dårlig det går med ungen som kom seg forbi raset, og som ble født på Hammerfest sykehus. Det barnet hadde ikke overlevd om fødselen hadde foregått på Alta fødestue.

I Odda tar Borzoo imot en familie som venter barn, og som bor et godt stykke unna fødestua. Han insisterer på at de skal bli over på fødestua. I løpet av natten tar han i mot en flott gutt, og gleder seg til å dra hjem for å sove. Da kommer plutselig en fødende med setefødsel inn og Borzoo må følge henne på den to timers lange turen til Haugesund sykehus.

Om serien
Teamet bak suksessen "Jordmødrene" fra fødeavdelingen i Drammen har denne gangen fått være flue på veggen hos landets distriktsjordmødre. Vi møter disse uvurderlige menneskene i vill og nådeløs natur i Alta, Lofoten, Tynset og Odda.

Ikke alle barn kommer til verden på et stort sykehus. – Det som driver meg er troen på at kvinner kan føde hvor som helst, så lenge forholdene legges til rette, sier jordmor Annett som har spesialisert seg på hjemmefødsler.

I andre sesong av"Jordmødrene" er det nemlig distriktsjordmødrene på fire av landets avsidesliggende fødestuer som står i fokus. I seks episoder følger vi dem på lange vakter fylt av drama, gleder og sorger. I tillegg får vi et gripende innblikk hos fødende som deler det største og mest private øyeblikket i livet med oss, enten det er hjemme eller på fødestua.

Dokumentarserie i 6 deler
Produksjon: NRK Fakta (2010)
Prosjektleder: Chris Foss, chris.foss@nrk.no, 23 04 94 62 / 911 66 031
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/ 975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900