Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. april 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Kite-kåte kvinnfolk

Ut i naturen: Monika Blikås og Kristin Krohn Devold klare for kiting (Foto: Thomas Hellum, NRK)
Ut i naturen: Monika Blikås og Kristin Krohn Devold klare for kiting (Foto: Thomas Hellum, NRK)
Går det an å lære seg kiting på to dager? Og suse av gårde på ski – i motvind – ved hjelp av dragens kraft? NRKs Monika Blikås og Turistforeningens generalsekretær Kristin Krohn Devold tok utfordringen, og fikk en ny boblende og overraskende naturopplevelse på strålende Filefjell.

Det kriblet litt i magen på de to lekne damene da de troppet opp på kite-kurs i regi av DNT, i strålende sol og tilfriskende vind. Hvordan fungerer dette egentlig? Er det ikke vanskelig å manøvrere en stor drage oppe i luften samtidig som skiene skal gå rett vei? Blir farten så stor at vi risikerer liv og lemmer? Det skulle de snart finne ut…

Kiting til himmels
De siste fem årene har denne friluftsaktiviteten tatt helt av. Nå fins det 16-17 aktive kite-klubber her i landet med til sammen 3000 medlemmer. Og flere kommer til – kanskje ikke så rart når Norge er verdens beste land å snø-kite i. De store, flate viddene og fjellområdene våre gir enorme muligheter for å boltre seg med kiten. Våre profesjonelle kitere er de beste i verden.

Seilfly
Det er flere spreke damer i programmet. Kari Toft drister seg opp i seilfly for å se nærmere på fuglene. De gir modell til alle fly, med en kropp og to vinger. Men det blir ikke luftige svev før også vingene er slik som på fuglene: buet på oversiden og flate på undersiden. Slik skapes det et høytrykk på undersiden som holder fly og fugler i luften.

Flyrekord
I Hannes hjørne skal det også handle om bruken av luftrommet. Hun tar for seg sandsvalens dobbeltgjenger, den imponerende tårnseileren som kan fly uavbrutt i ti måneder. Den spiser. sover og elsker i luften. Alt takket være en helt unik konstruksjon hos fuglene, nemlig fjærene som er superlette og supersterke.

Egenprodusert program fra Naturredaksjonen, NRK Program riks Bergen
Programleder: Monika Blikås, tlf: 47 81 73 96
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Bilder
Ut i naturen: Monika Blikås og Kristin Krohn Devold klare for kiting (Foto: Thomas Hellum, NRK)

Ut i naturen: Kristin og Monika nyter stillheten på vakre Filefjell (Foto: Thomas Hellum, NRK)

Ut i naturen: Instruktørene Morten, Rannveig og Magne fikk Kristin og Monika kite-klare på to dager (Foto: Thomas Hellum, NRK)

Ut i naturen: Kari Toft og seilflyger Steinar Øksenholt klare til å fly som en fugl (Foto: Jørn Nordli, NRK)