Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. august 2004 kl 21.30 Det svakeste ledd

Hvem er det svakeste ledd?

Anne Grosvold er programleder for Det svakeste ledd, et spørreprogram for folk som mener de kan noe, men som må kunne tåle å høre at det slettes ikke er tilfellet. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Anne Grosvold er programleder for Det svakeste ledd, et spørreprogram for folk som mener de kan noe, men som må kunne tåle å høre at det slettes ikke er tilfellet. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Er du for flink, er du en trussel. Klarer du ingenting, er du en byrde. Når som helst kan du bli stemt ut, og hele tiden får du direkte og nådeløs tilbakemelding fra en myndig og munnrapp programleder. Hva som lokker? Muligheten for å vinne inntil 200 000 kroner. Det er klart for norsk premiere på suksessen Det svakeste ledd.

I Det svakeste ledd konkurrerer åtte deltagere om å vinne penger. Konkurransen er delt inn i runder, og etter hver runde stemmer deltagerne over hvem de mener er det svakeste ledd. Personen som får flest stemmer, må forlate konkurransen. Til slutt er det to igjen i en finale. Vinneren får alle pengene de har klart å samle, taperne ingenting.

Det svakeste ledd er ikke et vanlig spørreprogram. Deltagerne må selvsagt kunne svare på vanskelige spørsmål, håndtere tidspress og krav om prestasjoner fra de man spiller sammen med. Men i tillegg bør de være forberedt på svært direkte evalueringer av innsatsen.

Ingen nåde
I Det svakeste ledd er det ingen kjære mor, og deltagerne må regne med særdeles syrlige meldinger og treffende karakteristikker av manglende kompetanse:

-Det er utrolig at så mange nordmenn frivillig melder seg på til en omgang verbal juling, sier Anne Grosvold.

Første programs åtte deltagere er: Gustav Tveit fra Stavanger, Hans Lindgren fra Otta, Lars Lund fra Oslo, Mai-Britt Røberg fra Båsmo i Nordland, Mathias Mathisen Rake fra Egersund, Olav Andersen fra Evenskjær i Troms, Randi Winger Dahl fra Nærbø i Rogaland og Trude Støle fra Vestby.

Suksess
Det svakeste ledd begynte på dagtid på BBC2 i 2000. Kort tid etter var programmet flyttet til prime-time på hovedkanalen, der det lå på toppen av seerstatistikkene. Siden er formatet solgt til over 70 land. Programmet, som heter The Weakest Link på originalspråket, har gjort programleder Anne Robinson til megakjendis. Hun er nå en av øyrikets mest respekterte og mest fryktede programledere.


Underholdningsprogram, produsert av NRK Underholdningsavdelingen (2004)
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Åse Marie Bendiksen
Pressekontakt Håkon M. Sverdrup, 23 04 98 41/92 01 55 79,