Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. juni 1999 kl 20.45 Addo-gjengen, sjarmerende snålinger

Addo-gjengen, sjarmerende snålinger (tt


NRK1 søndag 6. juni kl 20.45
Addo-gjengen, sjarmerende snålinger

Addo-gjengen på kloss hold

18 måneders filming i Addo Elephant National Park i Sør-Afrika ligger bak kveldens britiske naturfilm, signert Richard Gross. Filmen gir et nærbilde av livet i en spesiell gruppe surikater,
populært kalt Addo-gjengen.
Surikatene er en ytterst sjarmerende afrikansk dyreart. Dess mer en studerer surikatene og lærer å forstå deres måte å leve på, dess mer fortoner deres liv seg som en menneskelig såpeopera!
Filmen konsentrerer seg derfor om de ofte forbløffende relasjonene mellom nøkkelfigurer i gruppen på den ene siden, og mellom Addo- gjengen og deres naboer på den andre.
Nkosi er sjefen blant hannene. Han er helten og den alt dreier seg om. Han har tatt på seg byrden med å lede og passe på gruppen.
\"Brunøye\" er hans feminine motstykke, og det på mer enn én måte. Mens han er selve symbolet på uselviskhet, er hun hensynsløs og hundser og terroriserer hunnene som står under henne på rangstigen. Som i en menneskelig gjeng prøver de andre å unngå å komme i konflikt med henne for å slippe å bli utsatt for hennes trakassering.

Storslåtte kulisser
Filmen er tatt opp i et idyllisk afrikansk landskap med bølgende åser og magisk morgentåke. Addo-gjengen har hovedrollen, men i biroller møter vi både elefanter, pinnsvin og skilpadder. Dødbringende kobraer og truende ørner har også gjesteopptredener.
Fra tid til annen vil en gjeng surikater fra \"nabolandsbyen\" ta seg inn på området til Addo-gjengen. Og én gang slo en streifende surikat seg ned hos Addo-gjengen. Han fikk etter hvert et godt øye til \"Brunøye\". Vil hun eller vil hun ikke? Og hvordan reagerer Nkosi på at en annen hanne prøver å innynde seg hos hans make?

NRK1 søndag kl 20.45
Tidligere sendt 2.11.97

4 Bilder (via Scanpix/Internett)
Hos surikatene, en ytterst sjarmerende afrikansk dyreart, finner vi mange menneskelige trekk. (Foto: BBC)

Naturfilm fra BBC (1996)
Originaltittel: Meerkats Devided
Norske kommentarer: Hans Chr. Alsvik
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41