Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 3. mars 2003 kl 23.15 Seks av seks milliarder

Flyktning i 20 år

Sahra Abdi Elmi er fortsatt flyktning etter 20 år. (Foto: Stig Holmqvist, SVT)
Sahra Abdi Elmi er fortsatt flyktning etter 20 år. (Foto: Stig Holmqvist, SVT)
-På mitt språk, somalisk, er ordet flyktning nesten som ett skjellsord. Jeg er blitt kalt flyktning i mer enn 20 år nå. Det er forferdelig, sier Sahra Abdi Elmi til Stig Holqvist når hun møter ham igjen i en flyktningleier nord i Kenya.

Da Holqvist møtte Sahra første gang, bodde hun i en flyktningleier i Somalia. Den 14 år gamle jenta, hennes mor og tre søsken hadde måttet flykte fra Etiopia på grunn av krigen mellom Somalia og Etiopia. Det eneste "gode" med flyktningleieren den gangen, var at Sahra lærte seg lese og skrive.

Senere bodde de noen få år i Somalias hovedstad Mogadishu, men da det brøt ut borgerkrig i begynnelsen av 1990-tallet, måtte de flykte igjen, denne gang til Kenya. Her har Sahra nå bodd i sju år. Hun har giftet seg og venter barn.

Om serien
For 20 år siden filmet svensken Stig Holmqvist ungdommer fra forskjellige kanter av verden. Nå reiser han tilbake for å se hvordan disse lever i dag.

Vi får være med på gjenforeningen i serien "Seks av seks milliarder" som gir en beskrivelse av helt spesielle menneskeskjebner.

Svensk dokumentar
Ved Stig Holmqvist
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 anna-marie.normann@nrk.no