Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 6. april 2005 kl 21.25 Niern: Gasslys

Galskap og mord i klassisk thriller

Filmplakat fra 1944 (Foto: MGM)
Filmplakat fra 1944 (Foto: MGM)
Ingrid Bergman vant sin første Oscar-statuett for sin innsats i "Gasslys". Hun spiller Paula Alquist, en ung jente som studerer sang i Italia. Når Paula forelsker seg i kjekke Gregory Anton, spilt av Charles Boyer, reiser hun tilbake til England for å gifte seg med ham. Forelskelsen kan koste henne livet.

1800-tallet går mot slutten, og det nygifte paret flytter inn i huset Paula har arvet av sin tante. Deres nye hjem var åstedet for det mystiske drapet på tanten, som i likhet med Paula var sangerinne.

Hver kveld synes Paula hun ser gasslysene i huset bli svakere, mens merkelige og urovekkende lyder kommer fra loftet. Når hun nevner dette for sin mann eller hushjelpen, forstår de ikke hva hun snakker om. Innbiller hun seg ting, eller er dette en sammensvergelse fra hennes nærmeste?

Nominert til syv Oscar
Da regissør George Cukor bestemte seg for å lage en ny utgave av "Gasslys", var det bare fem år siden den første britiske versjonen hadde kommet på markedet. Til tross for at den amerikanske thrilleren kom så snart etter sin britiske forgjenger, gjorde Cukors film stor suksess.

Filmen ble nominert til hele syv Oscar-statuetter, og Ingrid Bergman kunne velfortjent motta prisen for beste kvinnelige hovedrolle. Også Angela Lansbury, som debuterer på lerretet som tjenestepiken Nancy, ble nominert for sin innsats.

Historien er basert på skuespillet "Angel Street" av Patrick Hamilton, og nesten 60 år etter utgivelsen er filmen fortsatt elsket av publikum.

Amerikansk thriller fra 1944
Originaltittel: "Gaslight"
Regi: George Cukor
I rollene: Ingrid Bergman, Charles Boyer, Joseph Cotten, Dame May Whitty, Angela Lansbury
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96