Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 28. oktober 2008 kl 20.10 Dokumentar: Hovudmistenkt i Russland

Var han Litvinenkos drapsmann?

Andrej Lugovoj er mistenkt for giftdrapet på Litvinenko.
Andrej Lugovoj er mistenkt for giftdrapet på Litvinenko.
Andrej Lugovoj er russisk politiker og medlem av dumaen. Han er også hovedmistenkt for giftdrapet på Aleksander Litvinenko. En BBC-reporter har fulgt mannen som av mange i hjemlandet blir betraktet som en helt.

I Russland kan sannheten være såpeglatt og unnvikende. Slik er det også med svaret på hvem som sto bak mordet på den tidligere KGB-offiseren og dissidenten Aleksander Litvinenko, som døde på et London-hospital i november 2006. Han ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium-210.

Begjært utlevert
Både Litvinenko og Lugovoj var i sin tid KGB-ansatte. De befant seg sammen i London da den ene av dem ble syk. Den andre er av britiske myndigheter begjært utlevert fra Russland, mistenkt for mord.

Tidligere i år tilbrakte BBC-reporteren Mark Franchetti en måned i Moskva sammen med Andrej Lugovoj.

Kjernen av krisen
Litvinenko var sammen med Lugovoj 1. november 2006, da han plutselig ble syk. Han døde tre uker senere. Svaret på hvem som forgiftet ham, får verden trolig aldri vite. Men i og med vitnesbyrdet til Lugovji i Mark Franchettis dokumentar, rykker vi nærere kjernen av den største diplomatiske krisen mellom Storbritannia og Russland siden den kalde krigen.

Helt i Russland
I Russland blir Lugovoj sett på som en helt av mange. Putin har nektet å utlevere eller arrestere ham, og Lugovoj går omkring som en fri mann i Moskva og sitter nå i dumaen for det ultranasjonalistiske LDPR-partiet. Noen sier han stilte til valg fordi han som medlem av dumaen er immun mot rettsforfølgelse.

Lys på mysteriet
Dokumentaren er et portrett av en mann som står for de gamle verdiene Russland er tuftet på. Den kaster også lys på mysteriet som omgir mordet på Litvinenko. Og Mark Franchetti stiller Lugovoj et direkte spørsmål om han er Litvinenkos banemann.

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: This World: Russia's Prime Suspect
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900