Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. april 2005 kl 20.25 Brennpunkt: Fakturafabrikkene

Enkel – og kriminell - forretningsidé

Forretningsideen er enkel: Fakturaer sendes ut til småbedrifter for oppføringer i kataloger som ikke finnes, eller man ikke er interessert i å stå oppført i. Planen er at mottakerne betaler for å få regningene ut av verden eller fordi katalogen forveksles med mer tradisjonelle varianter som Ditt distrikt og Gule sider.

Beregninger Brennpunkt har gjort viser at svindelen årlig kan beløpe seg opp mot én milliard kroner. Førstestatsadvokat ved Økokrim, Petter Nordeng, bekrefter at omfanget er stort. – Det er ingen tvil om at det er store penger her. I samfunnsperspektiv er dette veldig stor og alvorlig kriminalitet.

Nordeng legger til at internetts framvekst har gjort det mye vanskeligere for politiet å etterforske hvorvidt det finnes et produkt i enden av fakturaen.
Dessuten gjemmer mange av selskapene seg bak stråmenn som låner ut navn og personnummer til fakturafabrikkene. I Brennpunkt kan du for første gang høre en stråmann fortelle hvordan han er blitt brukt.

Akkurat nå er det tjue selskaper som er aktive på fakturamarkedet. Programmet viser hvordan noen av disse jobber. Selskaper som er basert på å berike seg på norske bedrifters villfarelse, og som koster samfunnet meget store beløp. Likevel legger myndighetene omtrent veien fri for fakturafabrikkenes drift.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta
Programansvarlig: Renie K. Thorleifsson, tlf: 92 89 82 72
Redaktør: Morten Møller Warmedal, tlf: 90 16 46 42
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV.