Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. februar 2003 kl 22.30 Lydverket

En svart halvtime

Siri Høstmælingen sammen med trommeslager Hellhammer fra Mayhem. (Foto: NRK)
Siri Høstmælingen sammen med trommeslager Hellhammer fra Mayhem. (Foto: NRK)
Maniac fra legendariske Mayhem takker bandet sitt for at han er i live i dag, mens Ihsahn fra like legendariske Emperor er glad for å ha inspirert massevis av mennesker over hele verden med musikken sin. Møt fem av de viktigste norske svartmetallbandene i Lydverkets Norsk Black Metal spesial i kveld.

Black Metal er Norges fremste kulturelle eksportvare. Flere millioner norske Black Metal-plater er solgt i utlandet, og de fremste bandene turnerer i alle verdensdelene. For ville og gale fans er ikke i tvil om hvor ekte Black Metal kommer fra, nemlig Norge!

For selv om de tidligste bandene, som Mayhem og Darkthrone, var inspirert av andre såkalte Black Metal-band på midten av 80-tallet, så klarte de å skape sin helt egne stil som den dag i dag refereres til som den ekte svartmetallen.

Tøyde grenser
Likevel gjorde ikke sjangeren seg særlig bemerket før på begynnelsen av 90-tallet da miljøet vokste og band som Immortal, Satyricon og Emperor startet opp. Det var stor konkurranse bandene i mellom for å skape helt ekstraordinær musikk, og grensene ble hele tiden tøyd musikalsk. Men enkelte i miljøet tøyde også grenser når det gjaldt det satanistiske image som bandene på den tiden flørtet med. Drap og kirkebrenning gjorde norsk Black Metal til forsidestoff i aviser og magasiner over hele verden.

Selv om det nå er lenge siden sjangeren fikk oppmerksomhet blant menigmann, så har den klart å holde på et stort og trofast publikum. Nyere band, som Dimmu Borgir, har ved hjelp av mer melodiøs musikk gitt norsk Black Metal enda flere fans. De sprer sitt antireligiøse budskap til fullsatte konsertlokaler både i Tyskland og USA.

Etablerte
Her hjemme har Black Metal-bandene de siste årene høstet mer heder og fått en plass i det etablerte musikkmiljøet. Nå vanker det blant annet platekontrakter med etablerte plateselskap, Spellemannpriser, samt at musikken er mye mer synlig i pressen enn hva som har vært vanlig tidligere.

Lydverket har sett nærmere på utviklingen innefor norsk Black Metal de siste ti årene og snakket med medlemmer fra Mayhem, Darkthrone, Emperor, Satyricon og Dimmu Borgir.

NRK Ung
Egenprodusert musikkspesial
Programledere: Siri Høstmælingen og Rune Nilson
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: sabine.skarstad@nrk.no, 23 04 99 18/90 18 36 10