Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. desember 2006 kl 22.30 Den nordiske mannen: Far

Vekk med ufølsomme patriarker

Den indiske antropologen Arun Sharma lurer på om den nordiske mannen har tatt konas rolle i familien (Foto: Danmarks Radio)
Den indiske antropologen Arun Sharma lurer på om den nordiske mannen har tatt konas rolle i familien (Foto: Danmarks Radio)
Hva vil det si å være en god far? Svaret har endret seg mye i Norden på bare få generasjoner. Tid, nærhet og godt kameratskap er kodeordene i dag. Den indiske antropologen Arun Sharma lurer på om den nordiske mannen faktisk har tatt sin kones rolle.

Ufølsomme patriarker er for lengst blitt umoderne i Norden. Men de nordiske mennene er stadig maskuline, de er bare blitt en annen type fedre.

Kasper fra Sønderjylland kan se sine foreldres bruktbilforretning fra stuevinduet sitt, og når det gjelder oppdragelsen og nærheten til sin lille datter, mener han at han har kommet langt nettopp ved å følge sine foreldres eksempel. Andreas fra Finland er ikke redd for at vennene ser skjevt på ham, selv om han har droppet karrieren og blitt hjemmeværende husfar. Svenske Tommy bruker mye av sin fritid til å leke reservefar for gutter uten fedre, fordi "det er noe gutter trenger menn til".

Om serien
Antropologen Arun Sharma har reist fra India til de nordiske land for å ta en truet dyreart i nærmere øyesyn: den nordiske mannen. Hvordan klarer mannen seg i kjølvannet av de siste generasjoners endrede kjønnsrollemønster?

Hvert av de fem programmene har et tema som beskriver en sentral problemstilling for nordiske menn i dag. Titlene er "Kjærlighet", "Alene", "Arbeid", "Far" og "Vold". Arun Sharma reiser rundt i alle avkroker av nordiske landskap og samfunnslag, og møter i hvert program tre menn som har taklet tilværelsens utfordringer på helt forskjellig vis.

Fellesnordisk dokumentarserie (Nordvisjon)
Hovedprodusent: Danmarks Radio
Programleder: Arun Sharma
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no