Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 17. mars 2000 kl 21.00 Kjære dagbok

Kjære dagbok (t)


NRK2 fredag 17. mars kl 21.00
Kjære dagbok

En visuell dagbok

Hvordan overlever man i denne frustrerende og upersonlige verden? spør regissør Nanni Moretti, Italias svar på Woody Allen. I \"Kjære Dagbok\" tar han oss med på et sorgmuntert møte med omverdenen - i Roma, på en sommerøy - og gjennom kaoset på et italiensk sykehus.

\"Kjære Dagbok, det er noe jeg liker mer enn noe annet\". Med denne setningen åpner forfatteren sin dagbok, her betror han oss de mest hemmelige og personlige tanker og ideer, samt de mareritt som er en del av hverdagen.

Kveldens film presenterer denne dagboken visuelt, fri og lett som bare personlige tanker kan være, men også vemodig på vegne av verdens tilstand.
Nanni Moretti er selv i hovedrollen i denne filmen som er tredelt. I første del kjører han rundt i Roma på sin Vespa, mens han klager over metropolens forfall. I andre avsnitt befinner han seg på en øy hvor han prøver å finne arbeidsro. I tredje del vender han seg mot seg selv. Utgangspunktet er en kløe på kroppen som han må oppsøke lege for å få bukt med.

Premiert
Gjennom Morettis øyne ser vi det moderne Italia, et land fascinert av både kitsch-kultur og Pasolini og Rosselini. Hans skildring er så gjennomført at \"Kjære dagbok\" ble premiert for beste regi på filmfestivalen i Cannes i 1994. Også norsk presse sparte ikke på lovordene. Blant annet skrev Aftenpostens anmelder følgende: \"Enkelt, personlig, originalt, intelligent og i høy grad severdig, så pass mye at \"Kjære dagbok\" er utstyrt med adskillige europeiske filmpriser\".

NRK2 fredag kl. 21.00

Billedtekst:
\"Kjære dagbok\" tar oss med på en sorgmunter reise i Italia.
(2 bilder - samme tekst)

Italiensk spillefilm fra 1995
Originaltittel: Caro Diaro
Regi: Nanni Moretti
I rollene: Nanni Moretti, Renato Carpentieri og Antonio Neiwiller

Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36