Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 7. september 2008 kl 22.05 Salmer til alle tider

Nye salmetoner

Det er 23 år siden vi fikk ny salmebok, og 11 år siden "Salmer 97" så dagens lys. Ikke mange år i salmeboksammenheng, men mye har skjedd på disse årene. Det er mange som skriver salmer og komponerer.

Vi kan også tenke på globaliseringen. Salmer som har kommet til oss fra "den verdensvide kirke". Dette har på mange måter fornyet sangen også i kirkerommet. Det er viktig å fange opp de nye salmetonene i en ny salmebok. I 2010 vil den foreligge. Forslaget er ferdig og er ute på høring.

Å lage en ny salmebok er en langsom og detaljert prosess. Slik må det være. Det er mange hensyn å ta, og så er det vel ingen områder det er så mange følelser og meninger som sang og musikk.

For å slippe til fornyelsen er det salmer i salmeboka som ble gitt ut i 1985 som ikke kommer med i den nye. 1985-utgaven inneholder 953 salmenummer. 601 av disse er foreslått til den nye. Når det gjelder "Salmer 97", er det 159 av 283 som kanskje blir med videre. 390 salmer er helt nye i forhold til disse to salmebøkene.

Når vi i 2010 får ny salmebok, gis den ut i to bind. Forslaget som nå er ferdig, viser at det i "hovedboka" er plass for 1150 forskjellige tekster, mens bind to rommer 278.

I "Salmer til alle tider" skal vi utover høsten høre de "nye" salmene, men også noen av de gamle klassikerne som man mener bør leve videre som en viktig del av vår kulturskatt. I det første programmene legger vi vekt på de nye salmetonene.

Denne søndagen får du høre disse:

Stor er din trofasthet (Capella), He’s got the whole world (Mahalia Jackson), Under Guds vern (Kristina Jølstad Moi), Modersvingen (Carola), Den fattige Gud (Henning Sommerro), Elsk din neste (Moss Kammerkor), Gje meg handa di, ven (Sondre Bratland) og Dona nobis pacem (Trondheim kammerkor) som også er "Min salme" i vårt samarbeid med Vårt Land.

Og som vanlig synger Bodil Arnesen "Velsigning" til slutt i programmet.

Kommer min favorittsalme til å få plass i salmeboka? Send inn ditt spørsmål, så skal vi undersøke om salmen er foreslått.

Forrige salmenøtt
Riktig svar sist søndag skulle være "I østen stiger solen opp", og vinnere av salmekruset ble
Målfrid Slettan fra Søgne, Paul Fridholm fra Risøyhamn og Berit Sperstad fra Ytteren.

Ny salmenøtt
Fra hvilken salme er strofen "Jesus, hjartans sol og skatt" hentet?

Send inn svaret sammen med dine salmespørsmål angående ny salmebok - her