Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 15. april 2004 kl 19.55 Herskapelig

Arkitekten Tommy Finne

Toppen Bech. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Toppen Bech. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Noen etterlater større fotavtrykk enn andre. En av dem er arkitekten Tommy Finne. I utseende, stemme og adferd er han svært lik sin berømte bror Ferdinand. Og alltid oppslukt av arbeidet, med en blyant i hånden og med fem prosjekter i hodet samtidig.

Etter studier i Stuttgart og hos rådhusarkitekten Arnstein Arneberg startet en milelang karriere som fremdeles er underveis. Fra Tommys tegnebrett kommer de vakreste herregårder, fornemme hus og enkle hus. Likeså kontor- og industribygg og for ikke å glemme – Langedrag på fjellet. Han står bak ansiktsløftningen på Holmenkollen Park Hotel, og han har laget interiøret i "Lille versailles"-salen på Hotel Continental – som blir regnet for å være det aller vakreste han har skapt. Han har også rehabilitert Olav V`s sal på Akerhus slott.

Kjører man oppover Holmenkollåsen, finner man det ene Finnehuset etter det andre. Ikke alle har han skapt – noen liker å kopiere stilen hans. Men han får "skylden" for de fleste. Til slutt ender veien ved Holmenkollen Park. Her står en bronsestatue av Tommy – heder for vakkert og fremragende arkitektarbeide. Selv bor han også ganske så herskapelig i Holmenkollen.

NRK Underholdningsavdelingen
Redaktør: Toppen Bech, mobil 95270480
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken, 23 04 96 11
Pressekontakt: Håkon Sverdrup, 23 04 98 41, 92 01 55 79