Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. oktober 1999 kl 23.25 Nattkino: Smaragdens vendekrets

Nattkino: Smaragdens vendekrets (t)


NRK1 lørdag 30. kl 23.25
Nattkino: Smaragdens vendekrets

Kjærlighet på prøve

1940-årenes Indonesia. De innfødte kjemper for å bli uavhengig den hollandske kolonimakten. Mot alle odds innleder Ems, en vakker og viljesterk indonesisk kvinne, et brennende kjærlighetsforhold til en ung hollender. Den politiske situasjonen setter forholdet på en hard prøve.
Ems er gift med den mange år eldre nattklubbeieren Herman. Hun arbeider selv i nattklubben som sangerinne. En dag møter hun Theo, en ung hollender som er kommet til Indonesia for å arbeide på onkelens gummiplantasje. Deres lidenskapelige kjærlighet utvikler seg under harde kår som skyldes de politiske urolighetene: et opprørsk Indonesia som er hollandsk koloni, den andre verdenskrigs inntog, japanernes invasjon og påfølgende grusomheter etter seieren over hollenderne i 1942, og endelig Indonesias frigjøring fra kolonimakten i 1949.
Når japanerne invaderer Indonesia, blir Theo arrestert og kastet i konsentrasjonsleir. Ems, som befinner seg i en lojalitetskonflikt mellom sitt land og sin kjærlighet, går langt for at Theo skal beholde livet; under sterkt press blir hun tvunget til å gå til sengs med japanske offiserer.

Regissør Orlow Seunke
- Min interesse for Indonesias historie fikk jeg gjennom mine forhold til kvinner fra koloniene. Jeg leste bøker og snakket med en rekke mennesker av indonesisk opprinnelse. I flere år ønsket jeg å lage en film om forholdene i koloniene, og da jeg så Ingmar Bergmans \"Scener fra et ekteskap\", visste jeg hvordan jeg skulle gjøre det, sier regissør Orlow Seunke.
Seunke ble født i Amsterdam i 1952. Han er best kjent for \"The Taste of Water\" som vant gulløven for beste debutfilm i Venezia i 1982. Han har siden vært produsent, regissør og manusforfatter for en rekke filmer, tv-serier, kortfilmer, tegne- og dokumentarfilmer.

NRK1 lørdag 23.25

Bilde (via Scanpix/Internett):
1. Ems jobber som nattklubbsangerinne. (Foto: Norsk Filminstitutt)

2. Theos og Ems kjærlighet blir satt på harde prøver. (Foto: Norsk Filminstitutt)

Film - Innkjøpt
Produksjonsland: Nederland, 1997
I rollene: Pierre Bokma, Esmée de la Bretoni?re, Christine Hakim, Bram van der Vlugt m.fl.
Regi: Orlow Seunke
Originaltittel: Tropic of Emerald