Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. april 2006 kl 20.50 Typisk norsk

Språkforvirring

Typisk norsk: Petter Schjerven prøver å forstå et hemmelig språk (Foto: Ole Kaland, NRK)
Typisk norsk: Petter Schjerven prøver å forstå et hemmelig språk (Foto: Ole Kaland, NRK)
Hemmelige språk og tegnspråk beherskes bare av de som har valgt å lære seg det. I kveld gjør Petter Schjerven et dypdykk i språk forbeholdt bestemte grupper.

For snart 100 år siden fant mandalittene opp et eget røverspråk for voksne. De kalte det smoi, og kunne fritt si at "Stikrianasseran foråst gening git når dandug kepre nåss". Folk fra Kristiansand forsto ikke et kvekk – og det var hele poenget. Smoi var et hemmelig språk, og Petter Schjerven reiser til Mandal for å se om det fortsatt lever.

Et annet språk som lever i beste velgående, men som ikke er så lett forståelig for de fleste nordmenn, er tegnspråk. Mytene er mange, og Petter får hjelp av Sonja Erlendkamp til å besvare noen av de vanligste spørsmålene; er tegnspråk et verdensspråk, finnes det dialekter på tegnspråk og er tegnspråk et visualisert norsk?

Vi har 29 bokstaver i alfabetet vårt og æøå er nok mer typisk norske enn de fleste andre. Like fullt har bokstavene qwcxz langt høyere status hos mange, og de fleste rynker på nesen når bacon blir foreslått til bæiken. Men hvorfor er det sånn? Språkentusiasten Petter tar debatten.

I tillegg blir seerne invitert med på en gåte: Er det mulig å sette ordet ’og’ fem ganger etter hverandre i en meningsbærende norsk setning?
Ukens gjest er Atle Antonsen.

Norsk underholdningsserie 2006
Produsert av: Rubicontv
Programleder: Petter Schjerven
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,


LENKER
  • Les mer