Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 7. oktober 2003 kl 20.05 Bokbadet: Tracy Chevalier

Maleriet som ble en suksessroman

Tracy Chevalier har stor suksess med romanen
Tracy Chevalier har stor suksess med romanen "Pike med perleøredobb". I kveld er hun gjest hos Anne Grosvold i Bokbadet (Foto: Morten Holm/Scanpix
Den amerikanske forfatteren Tracy Chevalier har fascinert lesere verden over med romanen ”Pike med perleøredobb”. Her har hun diktet en historie om den ukjente kvinnen på Jan Vermeers maleri ”Ung pike med turban”. Boken er solgt i millionopplag i 27 land.

Tracy Chevaliers bok forteller historien om Griet, en ung modell som i all hemmelighet elsker mannen som maler henne. Ingen vet om Griet virkelig fantes. Det vi vet, er at maleren Jan Vermeer faktisk malte en ung pike i Delft rundt 1665. Det er dette bildet som har inspirert forfatteren.

Piken på bildet er kledd i en blå turban, et høyst uvanlig hodeplagg, og i det ene øret henger en perleøredobb, noe som var uhørt for piker som ikke tilhørte borgerskapet. Hun stirrer rett på oss, munnen er halvåpen og hele uttrykket har noe sensuelt og gåtefullt over seg.

Fri diktning
Dette bildet var det Tracy Chevalier tok utgangspunkt i da hun skrev ”Pike med perleøredobb”. Siden ingen vet hvem piken er, kunne Chevalier dikte sin egen historie. Og hun har skrevet en historie om en pike det er lett å bli glad i. Griet er et lydig barn som gjør det som er forventet av henne. Men hun har samtidig en enorm styrke og et skarpt blikk for hva som skjer rundt henne. Hun ser menneskene hun møter, og oppdager fort deres gode og mindre gode sider.

Bare 16 år gammel må Griet begynne å jobbe som hushjelp hos familien Vermeer. Faren hennes er blitt blind i en ulykke, og kan ikke lenger brødfø familien. Møtet med maleren Vermeer forandrer livet hennes for alltid. Gjennom den eldre mannen lærer Griet å se verden på en ny måte. Og hun oppdager kjærligheten, en kjærlighet som er like håpløs som den er besettende.

Maleri, roman og film
I femten år hang plakaten av ”Pike med turban” på soverommet til Tracy Chevalier (40). En dag satt hun og så på den og lurte på hva hun skulle skrive om. Så falt det henne plutselig inn at hun ville skrive en roman som fortalte pikens historie. Det tok henne ett minutt å bestemme seg, tre dager å tenke ut hele historien og åtte måneder å skrive den ned. Verken før eller siden har hun arbeidet så raskt.

Hun hadde allerede gitt ut en roman da hun skrev ”Pike med perleøredobb”. Den hadde fått gode kritikker, men heller ikke noe mer, og ingen forventet at en fortelling fra Holland på 1600-tallet skulle bergta verden. Men ryktet om romanen spredte seg, og nå har den kommet ut i 27 land. Snart kommer filmen, med Colin Firth i rollen som Vermeer.

Egenprodusert kulturprogram
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Ales Ree
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83