Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. april 1999 kl 10.20 Grevinnens arving?

Grevinnens arving? (t)

NRK1 skjærtorsdag 1. april kl 10.20
Grevinnens arving?

Gåtefullt arveoppgjør

Da den danske grevinne Erna Hamilton døde i 1996, trodde man at sluttstrek var satt for hennes eventyrlige livs-historie. Men den gang ei - for nå var det duket for et høyst uvanlig arveopp-gjør.
Norske fjernsynsseere stiftet bekjentskap med grevinne Hamilton kort før hun døde. I dette programmet blir vi presentert for hennes etterlatenskaper, slektskapsforhold, og vi får avdekket hennes sønns og eventuelt sønnesønns liv og levnet.
I mars 1997 skulle hennes bo selges på auksjon til inntekt for et kulturlegat. Da dukket en 41-årig svensk mann opp og forsøkte å stoppe auksjonen. Han påsto nemlig å være grevinnens barnebarn og rettmessige arving. Han kunne imidlertid ikke bevise påstanden. Tvert om - det forelå en domsavsigelse på at grevinnens sønn, Ulph Hamilton, ikke var hans far.
Hvem er så denne Michael Palmstierna, en lykkeridder, en fantast? Han er født utenfor ekteskap og oppvokst i små kår hos sin mor, baronesse Palmstierna i Stockholm. Først som 25 åring begynter Michael å samle å samle fakta om sin angivelige far, Ulph Palmstierna, og øvrige slekt.

Sus og dus
Dansk fjernsyn har vært med på å undersøke mannens slektskapsforhold og bakgrunn. I dette programmet følger vi salige Ulphs historie helt fra fødselen og frem til ungdomstid i Danmark og hans videre studietid i Lund. Han blir lovet syv millioner kroner og en bil etter eget ønske hvis han tar studenteksamen.
Etter 2. verdenskrig lever Ulph i sus og dus. Tross en betydelig arv kommer han i økonomiske vanskeligheter og får sogar en politisak på nakken. Han dør før Michael blir født.
Grevinnens arving er en beretning om hemmeligheter, løgn, fortielser og bedragerier. Blått blod etterlater svak status i denne familie- tragedie. Gjennom programmet i kveld bekreftes behovet og kravet om menneskets rett til å kjenne sine røtter.
-Man er bare et halvt menneske hvis man ikke får vite hvor man kommer fra, sier Michael Palmstierna. Han har skapt et helteskikkelse av sine avdøde far. Men fremdeles henger tvilen igjen; er Michael Palmstierna egentlig grevinne Hamiltons barnebarn?
NRK1 torsdag kl 10.20

Dansk dokumentar
Programskaper: Per Wennick, DR
Originaltittel: Grevindens arving?
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: