Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 13. juni 2002 kl 22.30 Dok22 (r): Tre dager i Europa

EU-opprøret i Göteborg

Mens det stunder mot Verdensbankens møte i Oslo, kan det være verdt å se nærmere på omstendighetene rundt EU-toppmøtet i Göteborg i fjor sommer. Det holdt på å ende tragisk, med dødelige skudd mot steinkastende ungdom, avfyrt av politiet i Gøteborg.

Gøteborg havnet på verdenskartet på grunn av de voldsomme tumultene som raste i byen under EU-toppmøtet i fjor. I den svenske dokumentarfilmen ”Tre dager i Europa” er det likevel ikke volden som står i fokus, men møtet som helhet.

Fra ulike vinkler
Gjennom ulike typer personer, bl.a. en politimann, en Attac-tilhenger og en representant for den svenske utenrikstjenesten, følger vi begivenhetene på nært hold. Vi får personlige, usensurerte reaksjoner fra hendelsenes sentrum. Deres engasjement og reaksjoner bidrar til å skildre hendelsesforløpet på flere plan og fra ulike synsvinkler.

13 filmteam
I alt 13 filmteam arbeidet døgnet rundt med å observere politikere og tjenestemenn, filme ved forhandlingsbordene, møte sikkerhetsvakter og politi, følge demonstrantenes forberedelser och aksjoner, snakke med byens innbyggere og dekke president George W. Bushs besøk i Gøteborg.

Tar ikke stilling
Dokumentarfilmen ”Tre dager i Europa” tar ikke stilling, men har til hensikt å gi et heldekkende bilde av hvordan et toppmøte innen EU går for seg. Takket være de mange utsendte filmteam, går skildringen utenpå nyhetsreportasjen og viser helheten og forbindelsene mellom dem som er involvert i toppmøtet på flere kanter og nivåer.

Simultan-metoden
Rådgiver for forprosjektet til ”Tre dager i Europa” har vært den prisbelønte tv-produsenten Colin Luke ved Mosaic Films i London. Han har laget en rekke dokumentarer for BBC, Channel Four og ITV basert på metoden med flere simultane team.

Filmteamene består av eldre, efarne filmfolk som har arbeidet side om siden med unge, nyuteksaminerte filmfotografer fra Högskolan för Fotografi och Film (HFF) och Institutet för Högre TV-utbildning (IHTV). ”Tre dager i Europa” er en Samproduksjon GötaFilm/SVT Göteborg med støtte av NRK, YLE och Nordisk Film & TV Fond.

Innkjøpt program fra SVT
Originaltittel: Tre dagar i Europa
Samproduksjon GötaFilm/SVT Göteborg med støtte av NRK, YLE och Nordisk Film & TV Fond
Produsent: Lars Winkler, tlf. 00 46 705-81 06 26
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57