Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 fredag 5. juni 2009 kl 21.45 Film: Overtalelse

Krysspress

Overtalelse: Anne Elliot (Sally Hawkins)
Overtalelse: Anne Elliot (Sally Hawkins)
Kveldens film er den splitter nye filmatisering av Jane Austens klassiske roman fra 1817.

Anne bor sammen med søsteren og faren som begge er svært snobbete. Da hun var 19, overtalte de henne til å si nei til å gifte seg med sin store kjærlighet. Sersjant Frederick Wentworth var verken rik eller av adelig slekt.

Kjærlighetens andre sjanse
Anne er blitt 27 år gammel, og godt over gifteferdig alder, idet kaptein Frederick Wentworth kommer tilbake til byen etter å ha kjempet i Napoleonskrigene i flere år. I åtte år har Anne levd med en konstant anger for forlovelsen hun følte seg presset til å bryte. Tomrommet hun føler i livet sitt, prøver hun å fylle med uselvisk nestekjærlighet rettet mot familie og venner.

Hvem er ansvarlig for ens lykke?
Selv om vi hele tiden kan ane skjebnens hånd i hovedpersonenes liv, kan vi også se at deres respektive situasjoner til sjuende og sist er konsekvensene av deres egne handlingsvalg. Anne er også ansvarlig for sin egen lykke, og når muligheten til å gjøre om sine ulykksalige valg nå byr seg, er hun nødt til å gripe den, eller hun vil miste Frederick for alltid.

Sosial kommentar
Austens roman kan også i noen grad ses på som en kommentar til datidens samtid, det før-victorianske England, som var opptatt av sosial struktur og etikette. Mange av karakterene kan virke så overflatiske at det blir komisk.

En ønskedrøm?
Austen var alvorlig syk da hun skrev Persuation, og hun døde samme år som romanen kom ut, 41 år gammel. Hun giftet seg aldri, og kanskje håpet hun på en kjærlighetens andre sjanse, som for hennes eget tilfelle ikke kom.

Filmen er sendt tidligere

Britisk drama (2007).
Originaltittel: "Persuasion"
Med Sally Hawkins, Rupert Penry-Jones, Anthony Head og Julia Davis.
Regi: Adrian Sherigold.
Pressekontakt: Presse
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no