Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 19. mars 2009 kl 19.30 Schrödingers katt

Verdens største og første

Schrödingers katt: Verdens første og største flytende vindmølle er under utbygging av StatoilHydro i Finland. (Foto: Solberg Production /StatoilHydro)
Schrödingers katt: Verdens første og største flytende vindmølle er under utbygging av StatoilHydro i Finland. (Foto: Solberg Production /StatoilHydro)
Tenk deg en gigantisk vindmølle som kan produsere nok strøm til å forsyne tusenvis av husstander. Nå er planene i ferd med å realiseres: Verdens største flytende vindmølle er snart ferdig, og om en måned skal den gigantiske Hywind-mølla hentes ut fra verftet i Finland og over til Norge.

Schrödingers Katt har vært i Finland og sett nærmere på den første Hywind-mølla og hvilke enorme krefter som er i sving når vindkraften blir maksimert.

Enorme dimensjoner
Det er enorme dimensjoner som preger en Hywind. Tenk deg at du satt Oslo Plaza på toppen av Oslo Spektrum, og du ville fortsatt ikke fått høyden som tilsvarer verdens største flytende vindmølle.

Offshore vindkraften som produseres av en Hywind er også enorm. Etter planen skal hver enkelt mølle produsere 5 mw strøm som er nok til å forsyne 1000 husstander.

Til Norge i april
Statoilhydro leder kappløpet om den gigantiske vindmølleutbyggingen. Prototypen på Hywind blir både verdens første og verdens største flytende vindmølle, og byggingen er allerede i full gang. I løpet av april skal giganten slepes over fra Finland til Karmøy i Norge, hvor den skal settes i prøvedrift i 2 år.

Om programmet
Redaksjonen i Schrödingers katt har vunnet flere priser for sin formidling av nyheter fra forskning og vitenskap. Det populærvitenskapelige programmet ledes av Hanne Karin Fossum.

Egenprodusert populærvitenskapelig program (2009)
Programleder: Hanne Kari Fossum
Pressekontakt: Njord Røv, tlf 73 88 17 56 / 922 39 588
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900,

Sendes også samme kveld på NRK2, kl 23.45.


LENKER
  • Hjemmeside