Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 4. mars 2001 kl 21.30 Edderkoppen

Edderkoppen (t)

NRK1 søndag 4. mars kl 21.30
Edderkoppen (5:6)

Nettet rakner?

Sannhetens time ser ut til å nærme seg i det spennende danske gangsterdramaet \"Edderkoppen\". Svartebørshaien Hjalmar sitter nå i arresten, og politiadvokaten iverksetter også razziaer mot flere steder der Hjalmars medsammensvorne vanker - blant annet jazzklubben som eies av Bjarnes bror Ole.

Bjarne fortsetter sin jakt på hovedmannen bak Københavns forbryternett. Han er igjen tatt til nåde som journalist i Socialdemokraten, etter at det har vist seg at han hadde helt rett i sine påstander om den organiserte kriminaliteten i København. Han må nå klare seg uten kollegaen Vissing, som har balansert på selvmordets rand etter at de to ble sparket fra avisen.

I sine undersøkelser begir Bjarne seg ut på stadig farligere mark, og flere av nøkkelpersonene han har snakket med underveis er blitt likvidert. Nå setter han også kjærligheten til Lisbeth på spill idet han drar hennes far, politimester Gordan, inn i sine artikler om kriminaliteten og korrupsjonen i hovedstaden.

Om serien
\"Edderkoppen\" er en av dansk fjernsyns største suksesser de senere årene. Serien er en beretning om korrupsjon, svartebørshandel og kjærlighet i København rundt 1949, en tid da gangsterveldet herjet i hovedstaden.

Med produksjonskostnader på 120 000 danske kroner per minutt er \"Edderkoppen\" den største satsingen i dansk tv- historie etter \"Bryggeren\", og den ble overstrømmende mottatt av både seere og kritikere. Serien byr på nerveslitende og til tider hardtslående spenning, høyt tempo og gnistrende skuespill i både store og små roller.

I sentrum for handlingen står en ung journalist som kommer på sporet av mafialignende tilstander i Danmark og starter et skred av avsløringer. Opphavsmennene understreker at historien og rollefigurene er oppdiktet, selv om handlingen delvis er inspirert av historiske begivenheter og personer.

Ferske og erfarne skuespillere
\"Edderkoppen\" byr på en spennende blanding av nye, unge talenter og noen av Danmarks mest anerkjente skuespillere. Den 27-årige svenskfødte skuespilleren Jakob Cedergren fikk sitt store gjennombrudd i rollen som Bjarne Madsen. Det samme fikk Stine Stengade i rollen som Lisbeth Gordan, mens Lars Mikkelsen, som spiller Bjarnes bror Ole, har hatt en rekke roller både på teater og film tidligere.

Bjarnes journalistkollega Vissing spilles av veteranen Bent Mejding, som har medvirket i utallige danske publikumstreffere opp gjennom årene, fra \"Matador\" til \"Taxi\". I andre roller ser vi Lars Bom (kjent fra hovedrollen i \"Samsø\"), Birthe Neumann, Bjarne Henriksen, Louise Mieritz, Flemming Enevold, Peter Steen og mange andre.

NRK1 søndag kl 21.30

Dansk kriminalserie (2000)
Produksjon: DR TV-drama i samarbeid med Metronome Productions og SVT Drama Malmö
Regi: Ole Christian Madsen
Manus: Lars Kjeldgaard
I rollene bl.a.:
Bjarne Madsen: Jakob Cedergren
Lisbeth Gordan: Stine Stengade
Ole Madsen: Lars Mikkelsen
H.C. Vissing: Bent Mejding
Arthur: Lars Bom
Vera Madsen: Birthe Neumann
Sven Aage Hjalmar: Bjarne Henriksen
Eva Lund: Louise Mieritz
Georg Vanbjerg: Flemming Enevold
Ingvar Gordan: Peter Steen
Hjemmeside: http://www.dr.dk/edderkoppen/
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

Bilder
1. Bjarne (Jakob Cedergren) setter både sitt liv og kjærligheten til Lisbeth (Stine Stengade) på spill i sin jakt på Københavns forbryterkonge. (Foto: DR)

2. Gangsteren Svend Aage Hjalmar (Bjarne Henriksen) er arrestert og blir stilt for retten. (Foto: DR)