Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. februar 2006 kl 22.30 Migrapolis: Å gi tilbake

Glemmer ikke sitt hjemland

Alton Bundi hjelper til med gjenoppbyggingen av det lokale sykehuset i hjembyen i Sierra Leone (Foto: BBC)
Alton Bundi hjelper til med gjenoppbyggingen av det lokale sykehuset i hjembyen i Sierra Leone (Foto: BBC)
Mennesker med minoritetsbakgrunn i Norge er opptatt av å hjelpe andre. Mange har selv opplevd ting som gjør det vanskelig å ikke bry seg. Vi møter tre av dem i Migrapolis i kveld, blant andre Alton Bendu som flyktet fra borgerkrig i Sierra Leone da han var 11 år.

De siste 25 årene har Alton vært opptatt av bistandsarbeid til hjemlandet sitt. Han klarer ikke å glemme lidende mennesker i Sierra Leone, og har derfor bestemt seg for å gi noe tilbake til folket og samfunnet han har forlatt. – Jeg er altfor følsom til å kunne se medmennesker lide uten å føle at jeg må gjøre noe for å hjelpe dem, sier Alton.

Bendu var involvert i en skyteepisode som dørvakt i Oslo i 2001. Også her viste hans medfølelse for andre idet han brukte sin egen kropp som skjold for å beskytte en av sine gjester. Nå er han student, og jobber for fullt med gjenoppbyggingen av det lokale sykehuset i sin hjemby i Sierra Leone.

Flyktninger fra Vietnam
Kieu Tran kom til Norge som båtflyktning i 1978. Hun har alltid vært opptatt av å hjelpe dem som hun anser som mindre heldige enn hun selv. Da hun fikk høre om over hundre vietnamesiske båtflyktninger som var havarert på Filippinene, startet kampen om å hjelpe disse umiddelbart.

De siste tre årene har hun jobbet på spreng for å få de vietnamesiske båtflyktningene til Norge. Som lobbyist på Stortinget har hun nå klart å få til lovendringer i form av en ny særlov. I mars kommer de første båtflyktningene til landet vårt. – For meg har det vært et spørsmål om plikt. Resultatet av mitt arbeid har hatt en avgjørende betydning for så mange menneskeliv. Det har vært et stort ansvar for meg, sier Kieu.

Gir barn i Pakistan utdanning
I 1989 startet Yawar Hussein Bokhari så smått produksjon av filleryer i Pakistan for salg i Norge. Teppekongen Bokhari har hatt høy økonomisk avkastning i forbindelse med filleryeproduksjonen, og anser nå seg selv som en rik og heldig mann. Allikevel er det å hjelpe andre som ikke har det så bra som ham, hans største tilfredsstillelse og lykke.

Bokhari har nå bygget en skole for barna til arbeiderne ved fabrikken hans i Pakistan. I dag har skolen 500 elever, deriblant også jenter, som vanligvis er underrepresentert på skoler i Pakistan.


Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78