Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. juli 2009 kl 20.25 Kjære dagbok 1963

Personlige tidsbilder

Ivar Sekne og kameraten Ole på Lambertseter i Oslo. De to 16-åringene spleiset på sin første flaske hvitvin. Den kostet ni kroner i 1963. (Foto: Privat)
Ivar Sekne og kameraten Ole på Lambertseter i Oslo. De to 16-åringene spleiset på sin første flaske hvitvin. Den kostet ni kroner i 1963. (Foto: Privat)
Helt vanlige menneskers hverdag er utgangspunkt for serien "Kjære dagbok". Basert på private dagbøker dannes tidsbilder fra bestemte årstall gjennom fire tiår. Først ut er 1963, året da John F. Kennedy ble drept.

"Kjære dagbok" er en serie der Perspektiv-redaksjonen i NRK Fakta har fått tilgang på dagbøker fra publikum.

Hvert program tar for seg et årstall der det skjedde en begivenhet av spesiell historisk betydning. Med utgangspunkt i dagbøkene veves store og små opptrinn i personenes private liv sammen med begivenheter i Norge og resten verden.

I 1963 møter vi blant andre 16 år gamle Ivar fra Lambertseter. Hans dagbøker røper en sterk avsky for Beatles og Norsk Språkråd.

Subjektive kommentarer
Det handler altså ikke først og fremst om den "offisielle" versjonen av fortida vår. I stedet får vi ta del i høyst subjektive kommentarer om verdens skjeve gang, fra håpløse Grand Prix-dommere til storpolitiske spørsmål.

Det blir også nostalgiske gjensyn med utgåtte trender og tidløse menneskelige dilemmaer. NRKs fantastiske arkiv brukes for å skape tidsbilder utenom det vanlige.

Handlingen i hver episode strekker seg over eksakt ett år, fra nyttårstalen 1. januar til rakettene igjen smeller ved nok et årsskifte.

Årstallene serien tar for seg er 1963 (Kennedy-drapet), 1969 (månelandingen), 1972 (EF-avstemningen), 1986 (Tsjernobylulykken), 1991 (kong Olavs død og Golf-krigen) og 1998 (Norge slo Brasil i fotball-VM).

Ivar, Beatles og Gerhardsen
Ivar Sekne, som var 16 år i 1963, har skrevet dagbok i absolutt hele sitt liv. I 1963 var han som mange andre opptatt av gruppa The Beatles, som toppet hitlistene med hele fem sanger. Gruppa får fans over hele verden, men Ivar fra Lambertseter skriver i sin dagbok:

"Lørdag kjøpte jeg New Musical Express. Det beste: Gus Still frem 5 plasser. Det verste: The Beatles: She Loves You kom rett inn på 2. plass. FORFERDELIG! En stor drittplate uten melodi! Jeg er enig med en engelskmann som uttrykte seg i brevspalten i NME: Jeg skjønner ikke hva folk ser i Beatles. De er fire ordinære karer som trenger en hårklipp!"

Ivar har akkurat kjøpt seg lydbåndopptager, og når Kings Bay-debatten blir overført i fjernsyn, teiper han like godt hele debatten.

Tross sin unge alder skjønner Ivar godt hva han er vitne til: "Debatten vil gå inn i historien som en av de mest berømte debatter i Stortingets historie", skriver han Like etter må Gerhardsen gå av som statsminister.

Ingvild, Kennedy og Maier
I 1963 blir Kennedy skutt. Det er også det året 16-åringen Ingvild fra Sørfold kommune i Nordland utforsker friheten på landsgymnaset i Bø i Telemark. Hun ligger og hører på Radio Lux sammen med en venninne da programmet blir avbrutt på grunn av drapet på presidenten.

Og mens hun hører på radioen at Fred Anton Maier setter rekord etter rekord på Bislett, skriver hun angerfulle kommentarer om lørdagens utskeielser med kjæresten.

Vi møter også den 70 år gamle pensjonisten Otto, som skyter kråker og fanger ål til middagsmat. Han sukker over alle bilene som skaper støy og støv på veiene, og synes folk bruker for mye penger på luksus. Han og kona tar seg likevel råd til å kjøpe en vaskemaskin – ikke uten problemer, skal det vise seg.

Egenproduksjon fra NRK Fakta, Perspektiv-redaksjonen
Serieproducer og programansvarlig program 1: Berte Hilmo
Prosjektleder "Kjære dagbok": Harald Reitan
Kontaktperson Programinformasjon:Helene Amlie, 23 04 77 51/ 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900