Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 14. januar 2006 kl 21.05 Niern: Ariel

Finsk humor fra Kaurismäki

Finsk humor i kveldens Niern. (Foto: Villealfa Film Productions)
Finsk humor i kveldens Niern. (Foto: Villealfa Film Productions)
Taisto er offer for en rekke uheldige omstendigheter. Det begynner med at han mister jobben og får en bil av en suicidal venn. Taisto samler opp alt han har av penger og drar til storbyen for å skaffe seg en jobb. Der blir han robbet for alt han har. Nå står han uten jobb og uten penger.

Taisto (Turo Pajala) møter etter hvert Irmeli (Susanna Haavisto), en ressurssterk fraskilt dame som har mange jobber for å klare og forsørge sønnen sin og betjene huslånet. "Lover du å være ute av huset i morgen tidlig?" spør Irmeli tørt på deres første kveld sammen. "Nei", svarer Taisto følelesesløst, "vi kommer til å være sammen bestandig".

Da han ikke lykkes med å få seg en jobb, bestemmer Taisto seg for å selge bilen. Men uhellet forfølger ham, og han støter på skurkene som robbet ham. Nå truer de Taisto med kniv. Da politiet kommer til stedet, har Taisto klart å avvæpne overfallsmennene, men det er Taisto som blir beskyldt for overfall og ransforsøk. Han ender i fengsel hvor han møter cellekameraten Mikkonen (Matti Pellonpää), som er dømt for mord.

Mikkonen påstår at han er uskyldig, men ikke desto mindre forteller han Taisto at når han kommer ut, "vil det ikke gå mer enn tre timer før han har drept noen". Irmeli kommer på besøk, og Taisto frir helt impulsivt til henne. Snart er Irmeli i full gang med å hjelpe Taisto og Mikkonen med å rømme.

Programmet er sendt tidligere.

Om filmen
Den finske filmregissøren Aki Kaurismäki fikk internasjonal anerkjennelse med "Ariel" som i 1991 ble kåret til Beste utenlandske film av National Society of Film Critics. "Ariel" vant også en spesialpris under filmfestivalen i Moskva i 1989.

Finsk spillefilm fra 1989
Originaltittel: "Ariel"
Regi: Aki Kaurismäki
I rollene: Turo Pajala, Susanna Haavisto, Matti Pellonpää, Eetu Hilkamo, Erkki Pajala
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83