Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 11. februar 2012 kl 21.10 Legendariske kvinner: Amelia Earhart

Piloten uten grenser


Denne ukens kvinnelige ikon er den amerikanske pioneren Amelia Earheart. Hun var den første som fløy solo fra Hawaii til det amerikanske fastlandet og ble kjent og berømt etter at hun som første kvinne fløy alene over Atlanterhavet i 1932.

Født i Kansas, USA, vokste Earheart opp som guttejente. Faren oppmuntret datterens interesse for luftfart, og flere jobber samt penger fra familiens arv finansierte flytimer og hennes første fly. Men det var Charles Lindbergs banebrytende flyving over Atlanterhavet som vekket eventyrlysten i den unge kvinnen. Med støtte fra en kjent forlagssjef, George Palmer Putnam, fikk hun være passasjer på en flyvning over Atlanteren i 1928. Det holdt ikke for den modige kvinnen som var fast bestemt på å skape sitt eget navn.

Pioner og kvinnelig ikon
Etter å ha krysset USAs kyst gjennomførte hun turen over Atlanterhavet på egen hånd. Denne gang var Putnam både hennes forretningspartner og ektemann. Earhearts berømmelse skjøt fart. Hun deltok i etableringen av den første organisasjonen for kvinnelige piloter i USA, lanserte kleskolleksjon og promoterte luftfart i hjemlandet.

Den siste reisen
Den første amerikanske Jorden rundt-flyvningen ble foretatt av den mannlige piloten, Wiley Post. Amelia Earheart så muligheten for å avslutte sin flykarriere med å bli den første kvinnen nok en gang. Men hun ville gjøre det på en måte intet menneske før hadde gjort, ved å fly fra Jordens ytterpunkter og tilbakelegge hele 46 700 kilometer. Etter å ha tatt av fra siste stopp i Stillehavet før de nådde det amerikanske fastlandet, mistet man all kontakt med Earheart og co-piloten, Fred Noonan. Til tross for iherdige leteforsøk ble de aldri sett igjen.

Konspirasjonsteoriene og mysteriene florerte til så sent som mange tiår senere, mens Amelia Earhearts eventyrlystne liv har inspirert flere generasjoner av kvinner. Hun rakk å skrive to bøker om sine flyvninger "The fun of it" og "20 hrs., 40 min" om flyvningen over Atlanterhavet.

Om serien
De så ut til å ha alt – glamour, makt, velstand og beundrere. Kvinner som Grace Kelly, Coco Chanel og Audrey Hepburn ble dyrket av millioner av mennesker verden over. Men suksess til tross, bak fasaden var det ofte private strider og personlige tragedier.

Denne serien tar oss med inn i arkivene, med intervjuer og dramatiske rekonstruksjoner. Vi får innblikk i prisen de legendariske kvinnene betalte for sine prestasjoner.
Allikevel overvant de prøvelsene og ble stående i historien som ikoner for det 20.århundre.

Britisk dokumentarserie.
Produsert av BBC Wordlwide
Originaltittel: Extraordinary women
Pressekontakt: Aesha Ullah, mobil: 41 41 46 53, mail: .
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900