Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 15. juni 2009 kl 19.30 Når dyr reddar liv

Reddet fra hvithai av delfiner

Surferen Todd Endris var døden nær da han ble angrepet av en hvithai ved California-kysten. Men en flokk delfiner reddet ham. (Rekonstruksjon)  (Foto: Ruth Harries, Big Wave Productions Ltd.)
Surferen Todd Endris var døden nær da han ble angrepet av en hvithai ved California-kysten. Men en flokk delfiner reddet ham. (Rekonstruksjon) (Foto: Ruth Harries, Big Wave Productions Ltd.)
En flokk delfiner dannet en beskyttende ring rundt surferen Todd Endris da han ble angrepet av en enorm hvithai. Den utrolige historien gjenfortelles i andre episode av BBC-serien "Når dyr reddar liv".

En augustdag i 2007 var den 24-årige akvarieteknikeren Todd Endris ute og surfet i Monterey, California. Under 70 meter fra land ble brettet hans plutselig slynget høyt i været. En hvithai gikk til angrep, og mens Todd klamret seg til brettet, glefset det enorme rovdyret til med sine sylhvasse tenner. Først ble han bitt i ryggen, så i beinet.

Da var det at en flokk delfiner samlet seg rundt Todd og holdt haien unna slik at han greide å ta seg opp på brettet og fulgte med en bølge inn til land. Sterkt skadet og blødende fikk han livreddende førstehjelp av kameraten, som hadde fulgt dramaet fra land.

Todd mistet halvparten av blodet i kroppen, og ble lappet sammen med hundrevis av sting og stifter. Men i dag står han på surfebrettet igjen.

Beskyttende
Ingen vet hvorfor delfiner beskytter mennesker, men lignende historier har versert helt siden antikkens Hellas. I 2006 ble fire livvakter reddet fra et haiangrep i New Zealand på samme måte som Todd.

I programmet møter vi Todd Endris selv, i tillegg til at historien er rekonstruert ved hjelp av skuespillere.

Om serien
Det er de utroligste dyrehistorier som fortelles i BBC-serien "Når dyr reddar liv". Hver av de seks episodene handler om hvordan dyr har hjulpet et menneske i ytterste nød.

I tillegg til at hoverpersonene forteller sin historie, er situasjonene rekonstruert ved hjelp av spesialkameraer, profesjonelle skuespillere, stuntaktører og trenede dyr. Også forskere og dyreeksperter medvirker for å forklare hva som gjør dyrenes opptreden i de enkelte situasjonene så spesiell.

Vi møter en hundekjører som ble reddet av huskyen sin da en bjørn gikk til angrep, en surfer som ble forsvart mot en hvithai av delfiner, en liten gutt som ble beskyttet av en gorilla, en pike som ble reddet fra tsunamien i Thailand av en elefant, en kvinne med en kjælegris som hentet hjelp da hun ble syk, og et flomoffer som ble reddet av hunden sin da orkanen Katrina herjet i New Orleans.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2009)
Originaltittel: An Animal Saved My Life
Produsert av Big Wave Production i samarbeid med Animal Planet og BBC
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900