Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. august 2006 kl 20.25 Alf Prøysen: Lys og mørke

Lys og mørke

Anne-Cath Vestly og Alf Prøysen som Kanutten og Romeo Clive. (Foto: NRK)
Anne-Cath Vestly og Alf Prøysen som Kanutten og Romeo Clive. (Foto: NRK)
I siste del av serien om Alf Prøysen følger vi ham fra den tunge begynnelsen på 60-tallet, til han får Norsk Kulturråds ærespris på dødsleiet i 1970. Han dør bare 56 år gammel, men etterlater seg et imponerende livsverk, med utallige viser, fortellinger for barn, faste avisspalter, noveller, skuespill og barnetimeprogrammer.

En vinterdag i 1960 rammer ulykken Prøysenfamilien for alvor. Sønnen Ketil blir påkjørt av en lastebil og er livstruende skadet. For første gang klarer ikke Alf Prøysen å skrive. Han vender seg mot barnetroen og ber til Gud, og mirakelet skjer. Kjetil overlever.

Mørke år
Alf Prøysen har nesten sluttet å opptre offentlig disse årene, og fra 1962 går det seks år før han spiller inn sin neste plate. Satt opp mot rock, jazz og amerikanske idealer virker han gammeldags og "bondsk". I ekteskapet har han også problemer. Han drikker for mye, og plages med nerver og angst.

Det er på denne tiden han fester viseperler som "Lomnæsvisa", "Romjulsdrøm" og "En dag i mårå" til papiret. Den snille barnetimeonkelen, skaperen av Bolla Pinnsvin, Nøtteliten og Teskjekjerringa, er dypt ulykkelig. – I vårherres hus er det mange rom, og de fleste er i kjeller’n, uttaler han. Prøysen skriver "Slipsteinsvalsen", hans mørkeste vise noen sinne.

Stotrives som Romeo Clive
Innspillingen av barneserien om Romeo Clive og Kanutten er et lyspunkt. Han stortrives i rollen som gatesangeren, sjarmøren og sjarlatanen Romeo Clive, men henvendelser fra mennesker som synes han er for stygg for tv-skjermen gjør vondt. Samtidig blir helsen hans forverret.

Om serien
Gjennom fire deler i denne dokumentarserien blir vi bedre kjent med Alf Prøysen, en av Norges største og mest kjære kunstnere gjennom tidene. Serien er basert på arkivmateriale, intervjuer, nye dramatiseringer, Prøysens verker og musikk.

Familie, venner, folk som arbeidet med Prøysen, biografer og samtidige i Ringsaker har blitt intervjuet, og mens skuespillere som Anders Baasmo Christiansen, Lars Erik Holter og Ågot Sendstad leser Prøysens tekster, har jazzpianisten og saksofonisten Helge Lien komponert ny musikk spesielt til serien.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentarserie i fire deler (2004)
Produsert av Fabelaktiv AS for NRK
Kommentarer: Terje Strømdahl
Regi: Terje Nilsen
Produsent: Arild Halvorsen, tlf 62 53 58 06/95 10 93 06
Manus: Elin Tinholt og Terje Nilsen
Prosjektleder NRK: Jo Raknes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/99 53 92 52