Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 18. oktober 2003 kl 21.05 Niern: En tid for fulle hester

En fortelling fra Kurdistan

I den kurdiske spillefilmen
I den kurdiske spillefilmen "En tid for fulle hester" møter vi en foreldreløs søskenflokk på tre. De lever et vanskelig liv blant miner og smuglere på grensen mellom Iran og Irak.
Kveldens film utspiller seg i Kurdistan på grensen mellom Iran og Irak. Etter at faren dør, må barna klare seg alene i landsbyen, i et uveisomt fjellandskap hvor smuglerrutene er trafikkerte, landminene mange og freden og velferdsstaten er en drøm. Det handler om en foreldreløs søskenflokk, solidariteten dem imellom og deres kamp for tilværelsen.

Madi er eldstemann, ikke større enn en toåring, og sterkt handikappet trenger han omsorg, medisiner og ikke minst en kostbar operasjon. Forsørgeren er 12-årige Ajub. Han har også den risikable jobben langs smuglerruten. Amin på ni er fortelleren.

Et norsk øre vil trolig ikke høre at Amin snakker persisk når hun på en enkel og direkte måte presenterer rammen for fortellingen, mens dialogen i filmen for øvrig er kurdisk. Slik gjenspeiler filmen kurdernes situasjon som minoritet i henholdsvis Irak, Tyrkia og Syria, og deres kulturelle fellesskap på tvers av de minelagte, bevoktede landegrensene.

En sann historie
Med sin enkle, hverdagslige dokumentarisme gir Bahman Ghobadis debutfilm en gripende skildring av barnas håp, deres prøvelser og deres fortvilelse. Imponerende er også karaktertegningen og skuespillernes absolutte tilstedeværelse i sine roller. Handlingen i filmen er for øvrig en sann historie. For noen år siden, mens Ghobadi lette etter opptakssted for en kortfilm, møtte han barn og tenåringer som smuglet varer mellom iransk og irakisk Kurdistan.

Han bestemte seg for å jobbe med dem ved en senere anledning. Han skrev derfor et manus som tok utgangspunkt i den sanne historien om den foreldreløse søskenflokken.

Iransk spillefilm fra 2000
Originaltittel: ”Zamani barayé masti asbha”/ ”A Time for Drunken Horse”
Regi: Bahman Ghobadi
I rollene: Nezhad Ekhtiar, Amaneh Ekhtiar, Madi Ekhtiar
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83