Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 14. april 2001 kl 20.10 En musikalsk helaften

Hovedscenen


NRK2 påskeaften lørdag 14. april kl 20.10
Hovedscenen En musikalsk helaften

Klassisk påskemusikk

Ragnhild Veire Berg presenterer i kveld Giuseppe Verdis \"Requiem\", i dag en av de mest fremførte dødsmesser. Programmet er laget i forbindelse med 100-årsmarkeringen for Verdis død. Hovedscenen byr også på barokkmusikk, spilt på originalinstrumenter av ensemblet \"Il Giardano Armonico\".

Verdi døde 27. januar 1901, og på denne dagen, 100 år senere, sendte tysk fjernsyn oppsetningen av \"Requiem\" som vi får se i kveld. Berlinerfilharmonikerne spiller under sin dirigent Claudio Abbado. Det svenske radiokoret medvirker sammen med størrelser som Angela Gheorghiu, sopran, Daniela Barcellona, alt, Roberto Alagna, tenor og Julian Konstantinov, bass.

Tysk presse var svært begeistret over forestillingen: \"....stemmene var sterke, nesten himmelske og uovertrufne\" (Berliner Morgenpost), \"...et stort inspirerende øyeblikk\", (Berliner Tagesspiegel) og \"...som fra en annen verden\" (Süddeutsche Zeitung).

Giuseppe Verdi (1813-1901)
Verdi fikk musikkundervisning fra han var tre år gammel, og som niåring ble han organist i landsbykirken på fødestedet Roncole. 18 år gammel dro han til Milano og ble elev av operakomponisten Vincenzo Lavigna. I 1836-39 var han maestro di musica i Busseto.

Verdi tilhører ikke de komponister som skapte de revolusjonære omveltningene. Hans utvikling dreide seg mer om å forfine den tradisjon han var en del av - den italienske. Det som først og fremst skiller Verdis operaer fra den tyske tradisjonen med sin romantiserte natur og mytologiske symbolisme, er hans grunnleggende syn på opera som først og fremst et menneskelig drama, et drama som uttrykkes gjennom den enkle, vokale melodi. Dette står også i kontrast til den franske tradisjonen med sine svulmende kor- og orkestersatser.

Verdis siste periode omfatter bare to operaer, \"Otello\" (1884-86) og \"Falstaff\" (1889-92). I tillegg skrev han en strykekvartett og enkelte kirkemusikalske verker, blant annet \"Requiem\", fremført første gang i 1874, som han skrev etter en periode som fritenker. Med dette verket var han tilbake i den katolske folden igjen.

Barokkmusikk
Orkestret Il Giardino Armonico har i høy grad vært med på å fornye vår oppfatning av komponister som Vivaldi og Bach. De spiller med personlig preg, og deres konserter, blant annet i Oslo, har begeistret et ungt og entusiastisk publikum.

I kveld blir det gjensyn med orkestret ble stiftet av Luca Pianca, lutt og Giovanni Antonini, fløyte i 1985, og har alltid vært utpreget italiensk i uttrykket. Dette programmet, som første gang ble sendt 18. mars i fjor, er laget spesielt for fjernsyn og filmet på Sicilia, hvor man også tar i bruk moderne videoteknikker.

NRK2 lørdag kl 20.10

Tysk produksjon
Originaltittel: \"Giuseppe Verdi Messa da Requiem\"
Programleder Ragnhild Veire Berg
Prosjektleder Per Erik Kise Larsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Claudio Abbada dirigerer Berlinerfilharmonikerne i Giuseppe Verdis \"Requiem\"