Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. november 2013 kl 21.30 Brennpunkt: Bare en pille til

Bare en pille til


For ett år siden ble 20 år gamle Silje funnet død. På få år forandret hun seg fra å være en livlig ungjente til en tung pillemisbruker.

Dokumentaren "Bare en pille til" handler om pasienter som ber om stadig flere piller, og leger som ikke klarer å si nei.

I tiden etter dødsfallet har foreldrene prøvd å finne ut hvorfor det gikk så galt med Silje. Gjennom dagboken hennes blir de kjent med en datter som var desperat etter vanedannende medisiner. Hun brukte store mengder antidepressiva, flere av dem hadde som bivirkning at de kunne øke faren for selvmord.

Da Silje ble 18, havnet hun i voksenpsykiatrien, og foreldrene fikk ikke innsyn i behandlingsopplegget for datteren.

Vanedannende medisiner
I Brennpunkt-dokumentaren møter vi mennesker som er avhengige av medikamenter.

John Kenneth Nerby (48) fikk sin første pille da han som ung gutt mistet begge foreldrene i kreft. Han kjemper nå for å komme ut av 20 års pillemisbruk.

Reseptlister som Brennpunkt har fått tilgang til, viser at en og samme lege skrev ut nærmere 8000 piller til Kenneth i løpet av et år. Samboeren hans lurer på hva fastlegen har tenkt på, når han har gitt Kenneth sterkt vanedannende medisiner over så langt tid. Hvorfor har ikke legen blitt stoppet?


Egenproduksjon 2013
NRK Dokumentar og samfunn.
Redaktør NRK, Odd Isungset
Presseansvarlig: Irene Elisabeth Rossland@nrk.no, tlf. 98820309
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 23 04 70 00