Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. november 2005 kl 20.10 Profil: Albert Åberg og moren hans

Historien bak en barneboksuksess

Forfatteren og tegneren Gunilla Bergström har hatt stor suksess med bøkene om Albert Åberg (Foto: Mirabelle Film)
Forfatteren og tegneren Gunilla Bergström har hatt stor suksess med bøkene om Albert Åberg (Foto: Mirabelle Film)
Gunilla Bergström, født 1942, er forfatter og tegner, og har opplevd internasjonal suksess med bøkene om den lille gutten Albert Åbergs hverdagsliv med sin alenepappa. I programmet forteller hun at det begynte med en feil.

– Nesten alle gode ting jeg har gjort i livet har begynt med en feil, sier hun.

Feiltagelsen begynte med at hun arbeidet i avisen Aftonbladet, hvor hun hadde laget en større reportasje om skilsmisser, om hvordan juristen så på det, hvordan økonomien ble påvirket, hva naboene sa, hva familien sa og hva mannen og konen mente om skilsmissen. Men vel hjemme fant hun ut at hun hadde glemt det viktigste: Hun hadde ikke spurt barna om hva de syntes om at foreldrene skilte seg.

Den første boken
Gunilla Bergström bestemte seg for å skrive en bok om hva hun følte da hennes foreldre skilte seg. Et forlag antok boken, og hun ble henvist til en av forlagets illustratører.

Men Gunilla Bergström hadde egne meninger om hvordan illustrasjonene skulle se ut. Hun hadde selv tegnet i hele ungdomstiden, men hadde sluttet som voksen. Nå fikk hun ny inspirasjon, og fant ut at det var morsomt å tegne igjen. Etter at teknikken var på plass, bestemte hun seg for å bare lage bildebøker. Den neste boken ble "Godnatt, Albert Åberg", som virkelig ble en bildebok.

Det var slik det begynte. Takket være at hun glemte barna i skilsmissereportasjen. – Vi skal ikke beklage alle feilene vi gjør, de fører til andre ting, sier Gunilla Bergström.

Dansk dokumentar
Originaltittel: "Bak ryggen på Alfons Åberg"
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78