Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 24. mars 2002 kl 22.30 En trollkvinne forteller

Fra satandyrker til Kristus-tilhenger

Den tidligere trollkvinnen Sue Bengere (t.h.) fra Etiopia sammen med sin niese Berito. (Foto: Odd Borgestrand, NRK
Den tidligere trollkvinnen Sue Bengere (t.h.) fra Etiopia sammen med sin niese Berito. (Foto: Odd Borgestrand, NRK
Sue Bengere fra Etiopia giftet seg som ungjente med en trollmann og kalte seg Satans Dronning. Hun mistet fire av sine fem barn gjennom okkulte handlinger. Etter en lang kamp brøt hun med stammeskikkene og lot seg døpe i den kristne menigheten. I kveldens dokumentar møter vi den 75 år gamle kvinnen, som i 30 år har virket som evangelist.

Kvinnen fra den lille fjellandsbyen Bore i Sør-Etiopia giftet seg som 16-åring med en trollmann, i protest mot at moren ikke lot henne gifte seg med mannen hun ville ha. Hun ble trollmannens fjerde hustru og ansvarlig for å bygge opp en hytte i landsbyen der naturens egne åndemakter skulle tilbes.

Dette hadde hun mye erfaring med, for Sues bestefar hadde også vært trollmann og lært henne hvordan de onde ånder skulle tilfredsstilles. Derfor kalte hun seg Satans Dronning.

Konfrontasjon
Da norsk misjon etablerte misjonsstasjon og sykehus i nabobyen Gidole for 50 år siden, oppstod sterke konfrontasjoner mellom Gidole-folket med sine tradisjonelle satanritualer og den lokale kirken.

For Sue ble dette en konflikt på liv og død. Etter lang kamp brøt hun med sin mann og med stammeskikkene, og lot seg døpe inn i den kristne menigheten. Det gjorde hun etter å ha mistet fire av sine fem barn gjennom okkulte handlinger.

Odd Borgestrand, som er ansvarlig for kveldens dokumentar, er sjokkert over hvor utbredt satandyrkelsen er også i dag. Sue Bengere fører oss inn i Gidole-stammens hemmeligheter gjennom dramatiske skildringer og okkulte stemningsrapporter.

Nattverdsgudstjeneste
Men den 75 år gamle kvinnen viser også stolt fram sitt nye liv. Vi er med på nattverdgudstjeneste med over tusen deltakere, og vi besøker den lille kirken i fjellandsbyen Bore, der Sue forteller om sin kamp og omvendelse.

I 30 år har hun virket som evangelist, blant annet ved misjonens hospital i Gidole, og hun er fortsatt en aktiv Kristus-tilhenger, kvinnen som i første halvdel av sitt liv kalte seg for Satans Dronning.

Dokumentar fra Faktaavdelingen
Programansvarlig: Odd Borgestrand
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, 23 04 78 53

Bilder:
1 Den tidligere trollkvinnen Sue Bengere (t.h.) fra Etiopia sammen med sin niese Berito. (Foto: Odd Borgestrand, NRK)

2 Sue på markedet der hun solgte keramikkpotter som ung jente. (Foto: Odd Borgestrand, NRK)

3 Folk på vei til gudstjeneste i den etiopiske fjellandsbyen Bore. (Foto: Odd Borgestrand,