Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 27. desember 2001 kl 21.00 Niern: Niern: Artemisia

Ikke en malers verk, men en kvinnes


 Valentina Cervi i rollen som Artemisia, verdens første kvinnelige kunstmaler
Valentina Cervi i rollen som Artemisia, verdens første kvinnelige kunstmaler
”Artemisia” er fortellingen om en tenåringspike med et usedvanlig kunstnerisk talent og en anerkjent kunstmalerfar i en tid som trakk klare grenser mellom menns og kvinners doméner. Kunstakademiene aksepterer ingen kvinner som elever. Filmen bygger på historien om verdens første, kvinnelige kunstmaler Artemisia Gentileschi, som levde fra 1593 til 1652.

Artemisias far, Orazio, har en usvikelig tro på datterens talent, og overtaler sin kollega Tassi til å ta henne som elev. Landskapsmaleren Tassi er en amoralsk levemann, men også en perspektivets mester. I møtet med den ærgjerrige og vakre Artemisia utfordres grenser og perspektivene forskyves.

Omgivelsene begynner etter hvert å fatte mistanke om at forholdet mellom lærer og elev er mer enn bare akademisk. Orazio vil beskytte sin datters ære med alle midler, og verken kirke eller rettsvesen tar lett på utenomekteskapelige eskapader. Der straffen er hard, er lidenskapen paradoksalt nok stor.

Perspektiv
Perspektivet står sentralt i filmen, i så vel kunstnerisk som overført betydning. Når vennen Fulvio kritiserer Artemisias skisse av en mann med å si at ”han er for lang. Det er fullstendig latterlig”, belærer hun ham: ”Det er gjort med hensikt. Høyt oppe på kirkeveggen vil det se normalt ut. Det må være som når du ser deg mellom bena. Den er mindre enn når du ser den i et speil”.

Artemisia Gentileschi
Som kunstner var Artemisia svært tidlig moden, og det dyktig utførte ”Susanna og de eldre” er datert 1610. Hennes malerier representerer kraftfulle kvinner i motsetning til for eksempel Rubens’ malerier som i hovedsak ble til for å tilfredsstille mannen.

Favorittmotivet hennes er ”Judith og Holofernes” som hun har malt minst sju bilder av. At Gentileschi tilsynelatende var besatt av kvinnen som halshugget Holofernes, er blitt forklart med at hun skal ha blitt voldtatt av sin lærer Agostino Tassi.

Italiensk/fransk/tysk spillefilm fra 1997
Originaltittel Artemisia
Regi: Agnés Merlet
I rollene Valentina Cervi, Miki Manojlovic, Michel Serrault, Luca Zingaretti, Emmanuelle Devos, Frédéric Pierrot, Brigitte Catillon og Yann Tregouët
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Valentina Cervi i rollen som Artemisia, verdens første kvinnelige kunstmaler