Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 25. desember 2003 kl 19.45 Været i Norge 2003

Mot normalt…?

Harald Reitan har sett på årets vær: orkaner, hagl, flom og kulde, men norsk vær handler også om sol og solsikker…(Foto: Eva Groven)
Harald Reitan har sett på årets vær: orkaner, hagl, flom og kulde, men norsk vær handler også om sol og solsikker…(Foto: Eva Groven)
Harald Reitan tar oss med på nok en rundtur i vær-året som har gått. Det er den sjette julen på rad vi får servert en årskavalkade over norske væropplevelser og værfenomen. Og rekorder og målinger "mot normalt" vil ingen ende ta…

Januar: En kald start på året i Sør-Norge. Kulderekord for Vestfold: minus 33,1 grader. Det er første vinteren etter olympiske leker 1994 at hele Mjøsa er islagt. Folk får rekordstore strømregninger på grunn av halvfulle magasiner og langvarig kulde.

Februar: Bodø snør ned. Det er problemer med hvor snøen skal gjøres av. I Tafjord i Møre og Romsdal, derimot, er det målt mindre nedbør i løpet av en måned bare én gang på 140 år. Varmerekorder i fleng for februar, for eksempel pluss 10,7 på Tryvasshøgda i Oslo, pluss 11,3 i Skibotn i Troms. Det ble målt en måned med bare 0,4 millimeter nedbør flere steder i Midt-Norge, mens normalen er på 100 millimeter. Deler av Finnmark har hatt nærmest sammenhengende uvær siden jul. Rekordtidlig vår i deler av Nord-Norge – løvetann spirer flere steder.

Mars: 88,4 millimeter nedbør på ett døgn på Lindesnes – nesten det dobbelte av den gamle månedsrekorden. Et slikt rekordhopp er et såkalt 100-års fenomen. I Oslo fortsetter det å snø. Den la seg allerede 13. november, og Oslo har ikke hatt så mye snø siden 1994. Orkan rammet Nord-Norge. Kirketaket blåste av i Loppa, taket på samvirkelaget gikk til værs i Manndalen.

April: En fantastisk flott påske over det meste av landet. April var en nedbørfattig måned som førte til mange gress- og skogbranner på Vestlandet. Varmeste april i Rogaland siden 1844. Langfredag ble det målt 21 grader på Nesbyen i Buskerud. Det var snøkaos på Østlandet
27. april – samme dag som fristen for å ta av piggdekkene på bilen løp ut.

Mai: Avisene boltrer seg i sesongvarsler som forteller at det blir en kjempesommer. Meteorologene gjør det de ikke har hatt for vane å gjøre – ser været flere måneder fram i tiden. De normalt tørre stedene Skjåk og Lesja i Oppland har fire ganger normalt nedbør. Sørlandet setter flere nedbørsrekorder for mai. Tusener av mennesker samler seg grytidlig i Frognerparken i Oslo, der været er perfekt, for å få med seg en historisk solformørkelse.

Juni: En fantastisk sommer, for eksempel i Nordland. Sankthans: Kolossale nedbørsmengder på Sør- og Østlandet. 41,1 millimeter på ett døgn på Rygge i Østfold, som er ny rekord. Utrolig mye mygg på grunn av gode klekkeforhold.

Juli: Hagl så store som hønseegg treffer bakken i indre strøk av Sør-Norge, og gjør stor skade. Meteorologene får rett med tanke på langtidsvarslingen av sommerværet. Det slår til over hele landet. Høyeste julitemperatur ble målt på Høylandet, Nord-Trøndelag: 33, 0 grader. Store skader etter en skypumpe gjennom et boligstrøk i Oslo. Grønt hav i nord – algeoppblomstring i Altafjorden på grunn av varm sommer og mye sol. Over 100 000 lynnedslag 17. juli, med tilhørende strømbrudd og skader.

August: En skypumpe i Vestfold løftet et parkert småfly og flyttet det 30 meter. Kjempeflom på Nordvest-landet. Regn ødela åpningen av Norway Cup i Oslo. Moltesesongen tegner til å bli en av de helt store. Ekstremflom i Drivdalen i Sør-Trøndelag. Vannet tar campingplass, folk blir evakuert i et større område. Nesbyen måler årets høyeste temperatur, pluss 33,5 grader.

September: Kraftig snøfall på indre Østland og i Troms allerede rundt 20. september, nesten en måned før første snøfall høsten 2002. Gjennomsnittstemperaturen, hele jorda sett under ett i september, har imidlertid aldri vært så høy siden målingene startet i 1880. Varmt på Nesbyen også denne måneden: pluss 25,2 grader.

Oktober: Det ble satt kulderekord for oktober på seks målestasjoner på Sør- og Østlandet. Kaldest var det på Hovden i Setesdal med minus 18,9 grader. En tørrere måned enn normalt i Sør-Norge, våtere enn normalt i Nord-Norge. 40 biler kjedekolliderer på E6 nord for Oslo idet tåka brått fryser på asfalten.

November: Tafjord i Møre og Romsdal satte en kraftig varmerekord for november med 21,8 grader. Dette er et rekordhopp på utrolige tre grader. Det blir sammenlignet med at verdensrekorden på 10 000 meter på skøyter blir forbedret med et helt minutt i en jafs!

Egenprodusert fra Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programleder/programansvarlig: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83