Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 10. juni 2009 kl 19.30 Krigen i nord

Fanget i isødet

Tysk fjernsyn har laget en todelt dokumentar om nazistenes krigføring i de arktiske områdene. (Foto: TV 21/Arte)
Tysk fjernsyn har laget en todelt dokumentar om nazistenes krigføring i de arktiske områdene. (Foto: TV 21/Arte)
Krigen i de arktiske områdene er et mindre kjent kapittel i historien om 2. verdenskrig. I en todelt dokumentar forteller tysk fjernsyn om nazistenes innmarsj lengst i nord.

Her får vi se amatørbilder som er tatt av tyske soldater, men mange av dem ville aldri kunne blitt vist som nazipropaganda.

Jern og nikkel
Krigen i nord handlet om mineralressurser og strategiske interesser. Denne tyske tv-dokumentaren forteller at uten tilgang til jern og nikkel fra Nord-Skandinavia, ville ikke tyskerne kunne ha fortsatt krigen særlig lenge.

De to programmene utforsker hvorfor krigen ble utkjempet i slike fjerntliggende deler av verden, og hva de militære strategiene betydde for livet til vanlige mennesker. Programskaperne viser også hvordan sporene fra krigen kan finnes den dag i dag.

Veien mot Murmansk
Da nazistene marsjerte inn i Sovjetunionen i 1941, var de tyske troppene stasjonert i Norge og Finland - forberedt på å krysse den sovjetiske grensen lengst i nord. Målet var Murmansk, den viktigste isfrie havnen i nord, der russerne fikk sine forsyninger.

Men temperaturer på minus 60, veiløse vidder og innbitt motstand fra Den røde armé skapte problemer for tyskernes offensiv. Tusenvis av tyskere tilbrakte måneder fanget i den arktiske vinteren.

Det er deres historie vi får høre om i denne tv-dokumentaren, som er bygd på øyenvitneskildringer, tidligere ukjent arkivmateriale og ikke minst private opptak.

Hobbyfotografer
Tusenvis av amatørbilder er gjennomgått i forbindelse med produksjonen. I motsetning til andre land var fotografering en alminnelig hobby i Tyskland på denne tiden, og det var mange tyske soldater som hadde en Leica-boks, noen hadde til og med fargefilm. Mange av disse bildene har stor dokumentarisk kvalitet i dag, og blir vist i programmene.

Tysk dokumentar (2007)
Originaltittel: Krieg in der Arktis
Av Jens Becker og Ralf Daubitz
Produksjon: TV 21 for MDR/Arte
Norsk kommentar: Christian Borch
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Les mer: Krieg in der Arktis


LENKER
  • Krieg in der Arktis