Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 torsdag 30. mai 2013 kl 21.35 Fra catwalk til Kongo

Voldtekt som våpen


Judith ble sendt fra Den demokratiske republikken Kongo til England da hun var tre år. Som ung kvinne reiser hun tilbake til sitt fødeland – og finner en nasjon hjemsøkt av seksuell vold.

Judith Wanga vokste opp hos sin onkel i London, og er stolt over å være britisk. Som 23-åring reiser hun til bake til Kongo for å møte sine foreldre for første gang på 20 år.

Etter en følelsesladet gjenforening med mor og far, besøker Judith den østlige delen av landet, som er sønderrevet av konflikt og krig. Her brukes voldtekt og seksuell vold systematisk som våpen for å erobre landsbyer og terrorisere hele samfunn.

Judith leter etter svar på hva som driver denne ekstreme brutaliteten. Hun møter både ofre og tidligere barnesoldater som fikk opplæring i å angripe kvinner.

For Judith blir det maktpåliggende å varsle verden om grusomhetene. Hun reiser hjem for å fortelle internasjonale pressgrupper om sine opplevelser. Samtidig får hun selv en ny forståelse av hvorfor foreldrene sendte henne fra seg for så mange år siden.

Britisk dokumentar
Originaltittel: Judith – Going Back to Congo
Produksjon: BBC (2010)
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, 414 28 800
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900