Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 5. februar 2004 kl 19.30 Schrödingers katt: Romferga - en tidsinnstilt bombe

Katastrofen Columbia

Romfergen skytes ut.  (Foto.Channel Four )
Romfergen skytes ut. (Foto.Channel Four )
1. februar i fjor skjedde en av romfatshistoriens verste ulykker da romfergen Columbia bokstavelig talt gikk i oppløsning over Texas og alle sju om bord omkom. I kveld får vi vite hva som førte til denne tragiske ulykken.

Columbia var på vei tilbake til jorden etter et opphold i rommet som hadde vart i 16 dager. Om bord forberedte mannskapet seg rolig og tilsynelatende sorgløst på en normal tilbakevending. Det viser et videoopptak som ble funnet blant vrakrestene. Ingenting tyder på at noen av mannskapet visste at fergen var alvorlig skadet.

Da Columbia raste inn i atmosfæren med en fart som var 25 ganger større enn lydens, oppsto en voldsom friksjonsvarme, og temperaturen kom opp i 1600 grader celsius på utsatte steder. Årsaken til katastrofen med Columbia var at kritiske deler av varmeskjoldet på venstre vinge var blitt skadet under oppskytingen. Da temperaturen under nedstigningen steg, trengte varme gasser inn i vingen og smeltet skjelettet av aluminiumsbjelker som bærer belastningene og gir vingen nødvendig stivhet .
Vingen ga etter, og hele fergen ble revet i stykker.

Kveldens dokumentarprogram viser hele hendelsesforløpet som førte til katastrofen. Den forteller også historien om hvordan romfergeprogrammet utviklet seg. NASAs opprinnelige planer var å bygge et mye mindre romfartøy, men for å kunne finansiere programmet måtte det inngås samarbeide med CIA og luftvåpenet. De ønsket seg et mye større fartøy, og resultatet ble et kompromiss som har tekniske svakheter.

Om Schrödingers katt
Det populærvitenskapelige programmet samler over 600 000 seere hver torsdag. Programleder Gry Molvær og redaksjonen har vunnet flere priser for sin formidling av nyheter fra forskning og vitenskap.

Produsert av Program RIKS Trondheim for NRK1
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Presse: Erik Bull , mobil: 99599760