Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 lørdag 8. november 2008 kl 07.35 Under samme himmel

Mor var hverdagspsykopat

Hun kan være sjarmerende og varm, intelligent og morsom. Og psykopaten kan være en mor eller en far. Blir situasjonen vanskelig, kan det være lurt å søke kyndig hjelp.

Det sier Inger Wesche, for hun vet hva hun snakker om. Hun vokste opp med en mor som oppførte seg annerledes enn mødre flest.

Inger Wesche omtaler henne som en hverdagspsykopat. Hun var verken kriminell eller voldelig. Hun kunne faktisk være riktig hyggelig. Derfor trodde Inger at det mor sa, var sant.

Men med sine brutale teknikker utøvde hun det Inger kaller psykisk vold mot sin datter. Det har tatt henne nesten hele livet å komme ut av morens grep.

Inger Wesche er en av forfatterne av boka "Ut av psykopatens grep". Hennes råd til den som kjenner seg igjen i denne historien, er å oppsøke mennesker med de samme erfaringene. Dette er en krig, sier Inger. Man må ha allierte.

Inger Wesche er jurist og har utdannelse i sjelesorg. Hun startet og drev Det Gule Huset i Oslo (1993-1999), et støtte- og hjelpetilbud for mennesker i vanskelige relasjoner. I årene etterpå har hun fortsatt sin rådgivningsaktivitet, om enn i mindre skala.