Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. mai 2007 kl 17.30 Åpen himmel: Aftensang fra Elverhøy kirke

Åpen himmel

Ola Bremnes synger Petter Dass.
Aftensang fra Elverøy kirke, Tromsø.


300 år siden Petter Dass døde
-På 80-tallet begynte jeg for alvor å lese Petter Dass. Førsteinntrykket var ikke så positivt. Gammelmodig. Men så skjedde det noe med meg. Som i et lynglimt fikk det gammelmodige liv. Lyrikken, måten han skrev på, gikk rett til hjertet. Her var det så mye livsglede og humor. Språket, bildene og poesien ble nesten som en besettelse.

Ola Bremnes stråler av entusiasme over Petter Dass’ forfatterskap. Inspiasjonen har også ført til at han har satt melodi til flere av Petter Dass’ tekster. Noen av dem finner vi på plateinnspillingen "Vær hilset" der han synger sammen med Bodø domkor. I Elverøy kirke hører vi Ola Bremnes sammen med Tromsø-koret Trøkk, og alt dreier seg om Petter Dass.

I tre programmer vil NRK på denne måten markere at det i år er 300 år siden Petter Dass døde. Sokneprest Kjell Y. Riise vedgår gjerne at salmedikteren aldri kom så langt nord som til Tromsø. Likevel er han blitt en dikter for hele landsdelen, ja for hele landet, og sier: -Noe av det som gjør Petter Dass så aktuell, er at han plasserer troen midt i livet, det pulserende og krevende livet.

Ola Bremnes lar seg også facinerer av denne siden ved salmedikteren. Troen som det helt naturlige og nødvendige i nærkontakt med naturkreftene.

-Hva skal man med tvil når man er langt til havs og er en hårsbredd fra døden. Da er det tro som teller.

Aftensang fra Elverøy kirke preges også av barokkens kontraster. Her blir det "høyen hall og dyben dal". Kantor Bengt Nordbakken tar som musikalsk leder utfordringen på strak arm og lover i barokkens ånd musikalske kontraster.


NRK1 Fjernsynet søndagene 6., 13. og 20. mai - alle kl. 17:30.

Kontaktpersoner:
Producer Viggo Brox 482 11 338, Ola Bremnes 958 07 735 eller programleder Helge Gudmundsen 958 79 025.