Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 24. oktober 2003 kl 20.05 Fakta på lørdag: Greenpeace-aktivist og eventyrer

Far til Greenpeace

Kanadieren David McTaggart skapte Greenpeace og endte sine dager som olivenbonde i Italia. (Foto: CineCentrum)
Kanadieren David McTaggart skapte Greenpeace og endte sine dager som olivenbonde i Italia. (Foto: CineCentrum)
De kalte ham for en despot. Han ble hengt ut som en notorisk lovbryter. Politikerne avfeide ham en hensynsløs lobbyist og motarbeidet ham nådeløst. De militære sto ham etter livet. I sine tilhengeres øyne var David McTaggart (1932 – 2001) imidlertid en sann ridder – i miljøvernsakens tjeneste.

Kanadieren David McTaggart frontet miljøvernsaken gjennom opplysningsarbeid og tøyde samtidig grensene som miljøaktivist gjennom direkte og aktiv konfrontasjon. Som f.eks. å styre en oppblåsbar gummibåt full av folk inn mellom hvalfangstbåtenes kanoner og hvalene. Eller ved å forsegle industrielle rørledninger og piper når de spydde ut giftig avfall i verdenshavene og atmosfæren.

"Økologiske krigere"
Så tidlig som i 1973 seilte den kontroversielle kanadieren David McTaggart sin lystyacht inn i Frankrikes testområde for atombombeprøver i Stillehavet. Slik klarte han å forpurre det franske prøveprogrammet for en stund.

I 1985 staket kaptein McTaggart igjen ut kursen mot Sør-Stillehavet for å protestere mot Frankrikes atombombeprøver i atmosfæren over Moruroa-atollet. "Eco-warriors" kalte de seg, folkene i Greenpeace, og "Rainbow Warrior" het skuta. Og krig fikk de.

Resultatet var katastrofalt for begge parter – med ett dødsfall om bord – da franskmennene bombet skuta. Skandalen var fullbrakt for franskmennene. Attakket på Greenpeace førte til at president Mitterand måtte se seg om etter en ny forsvarsminister, og det franske parlament måtte finne en ny etterretningssjef.

I sine siste leveår trakk David McTaggart seg tilbake som olivenbonde i Umbria i Italia, der han døde for et par år siden.

Programmet har gått tidligere i år på NRK1.

Innkjøpt tysk dokumentarfilm
Original tittel: Der Greenpeace-Macher – David McTaggart
Regi: Ingo Helm
Produksjon: CineCentrum
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57