Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 8. mai 2001 kl 20.55 Niern: Paraplyene i Cherbourg

En kjærlighetshistorie i farger og musik

Geneviève Emery (Catherine Deneuve) og Guy Foucher (Nino Castelnuovo) elsker hverandre, men skjebnen legger hindringer i veien for de to.
Geneviève Emery (Catherine Deneuve) og Guy Foucher (Nino Castelnuovo) elsker hverandre, men skjebnen legger hindringer i veien for de to.
Jacques Demys prisbelønte mesterverk fra 1964 er en operette, eller for å bruke regissørens egne ord, en film i en sang. ”Paraplyene i Cherbourg” ble relansert i 1992 i Paris med nye farger og ny lyd, og det er den restaurerte versjonen NRK2 viser i kveld.

Denne enkle, men likevel så uendelig vakre romantiske tragedien begynner i 1957. Guy Foucher (Nino Castelnuovo), en 20 år gammel bilmekaniker har forelsket seg i 17-årige Geneviève Emery (Catherine Deneuve). Hun er ansatt i sin mors elegante, men ikke særlig lønnsomme paraplybutikk.

Det unge elskende paret skilles når Guy innkalles til militærtjeneste i Algerie. Det viser seg at Geneviève er gravid, og nå må hun bestemme seg for om hun skal vente på Guy eller akseptere et ekteskapstilbud fra en rik diamanthandler, Roland Cassard (Marc Michel).

Fransk musikal
”Paraplyene i Cherbourg” er noe så sjeldent som en fransk musikal fra 60-tallet. Jacques Demy var en utypisk regissør fra den franske nye bølgen. Mens Godard, Truffaut og andre ledende bølge-regissører ofte var opptatt av å skildre sinnets forvirring, følelsenes maktesløshet og kjærlighetens nederlag, lager Demy med ”Paraplyene i Cherbourg” en hyllest til livet og kjærligheten. En fransk ”Singin’ in the Rain”.

”Paraplyene i Cherbourg” er påvirket av Hollywood-musikalen, men unngår genrens ofte søtladne sentimentalitet. Med alle dialogene sunget til Michel Legrands musikk, og kostymene designet for å matche scenograf Bernard Eveins interiører og nymalte Cherbourg-eksteriører, skaper Jacques Demy en perfekt drømmeverden.

Filmen ble en internasjonal suksess og gav unge Catherine Deneuve stjernestatus. Regissøren Jacques Demy kunne motta Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes. Filmen ble også Oscar-nominert i en rekke klasser; blant annet for Demys manuskript og Legrands musikk.

Fransk musikkfilm fra 1964
Originaltittel: Les Parapluies de Cherbourg
Musikk: Michel Legrand
Manus og regi: Jacques Demy
I rollene: Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo, Anne Vernon m.fl.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Geneviève Emery (Catherine Deneuve) og Guy Foucher (Nino Castelnuovo) elsker hverandre, men skjebnen legger hindringer i veien for de to.
2. Geneviève (17) og Guy (20) på vei hjem gjennom mørke, regnvåte gater i Cherbourg.
3. Genevièves mor, fru Emery (Anne Vernon), driver en paraplybutikk i Cherbourg.
4. Geneviève (Catherine Deneuve) i morens paraplybutikk.
5. ”Paraplyene i Cherbourg” gjorde den unge skuespilleren Catherine Deneuve til filmstjerne.