Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. januar 2007 kl 23.20 Utsyn: Kjernefysisk supermarked

Sannheten om Irans atomprogram

Sørafrikaneren Daniel Geiges snakker til Jane Corbin om sitt arbeid med å hjelpe Iran, Nord-Korea og Libya muligheten til å utvikle atomvåpen. (Foto: BBC Worldwide)
Sørafrikaneren Daniel Geiges snakker til Jane Corbin om sitt arbeid med å hjelpe Iran, Nord-Korea og Libya muligheten til å utvikle atomvåpen. (Foto: BBC Worldwide)
Har Iran kjernefysiske våpen? Utenfor Iran finnes én mann som vet svaret: Den pakistanske vitenskapsmannen Abdul Qadeer Kahn. Pakistans myndigheter har holdt ham fengslet siden 2003, tiltalt for å drive et verdensomspennende kjernefysisk supermarked. I BBC-dokumentaren avslører en tidligere CIA-medarbeider hva han vet, og reporteren Jane Corbin snakker med en mann fra Kahns nettverk.

Det var AQ Kahn som skaffet Iran utstyr til anriking av uran, utstyr som kan brukes både til
å bygge atombomber og til bruk av atomkraft for sivile formål. Han er også ansvarlig for å ha forsynt Nord-Korea med klassifiserte sentrifuger for anriking av uran.

Boblen begynte å sprekke i 2003 da Storbritannias og USAs statlige etterretningsorganisasjoner M16 og CIA i fellesskap bordet et skip på vei fra Sør-Afrika til Libya lastet med klassifiserte sentrifuger for anriking.

Gadaffi kastet korten
Oberst Gadaffi som på denne tiden hadde atskillig grunn til å frykte samme skjebne som Saddam, valgte å avsløre Libyas atomprogram og Kahns nettverk.

Reporteren Jane Corbin møter sørafrikaneren Daniel Geiges nær Johannesburg. Han forteller om oppdragene han og firmaet Tradefin utførte for Kahn. Ved flere anledninger mottok han og hans sjef sjekker på flere millioner dollar av mellommenn for utførte oppdrag.

Leken og steken
Geiges og hans sjef kan nå bli dømt til 15 års fengsel. Disse dystre utsiktene bekymrer ikke Geiges.
"Er man med på leken, får man tåle steken," sier han til BBC-reporteren Corbin.
"Og," føyer han til, "når USA har mer enn 10 000 atombomber, hvorfor skal ikke andre land også ha det?"

Britisk dokumentar (2006)
Originaltittel: Nuclear Wal-Mart
Produsert av: BBC Worldwide
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no