Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 12. juli 2001 kl 20.00 Min hage: Paradis på Utvær

Paradis på Utvær

I en fjellkløft på Utvær har Eva Klausen (til v.) og Aslaug Utvær anlagt en hage som gir middelhavs-assosiasjoner (Foto: Steinar Lote/NRK)
I en fjellkløft på Utvær har Eva Klausen (til v.) og Aslaug Utvær anlagt en hage som gir middelhavs-assosiasjoner (Foto: Steinar Lote/NRK)
I kveld går turen nordvestover. Steinar Lote ved NRK Sogn og Fjordane tar seerne med til Utvær. På Norges vestligste øy har nabokonene Eva Klausen og Aslaug Utvær skapt en ”havhage” mellom svabergene, der både urter og blomster trives.

Når både planter og hele bed blåser bort i stormkastene, er det ikke lett å anlegge en hage. Men på Utvær har lokalbefolkningen gått sammen om å restaurere en hundre år gammel hage i en lun og frodig fjellkløft. Fra gammelt av ble hagen kalt ”Paradis”, og i programmet får vi se at den bærer navnet med rette.

Eva Klausen kom til Utvær som fireåring, da hennes far fikk jobb som fyrvokter i 1939. Den gang var ”Paradis” fyrvokternes ”frynsegode”, en kjærkommen oase der bær, grønnsaker og andre nyttevekster ga et velkomment tilskudd til husholdningen. Hagen lå brakk i 57 år, men for fem år siden gikk lokalbefolkningen på Utvær sammen om å restaurere den gamle hagen. I dag har nyttevekstene måttet vike plass for det estetiske. Hver skråning og sprekk i den sørvendte fjellkløften er plantet til med prydvekster, og den frodige steinkløften gir assosiasjoner til Middelhavets hageanlegg.

Fyrvokterne Per Langedal og Leidulv Humlestøl har også fattet interesse for prosjektet, og i ledige stunder har de murt opp en trapp ned i kløften. De pynter også opp med små mure-arbeider rundt om i hagen.

Om serien
Serien ”Min hage” bringer oss i ti programmer landet rundt, og viser et imponerende mangfold under svært varierende klimatiske forhold. – Våre hageprogrammer har truffet et stort publikum, forteller redaksjonssjef Harald Reitan. Han er også i år svært godt fornøyd med seertallene så langt. En hage kan være på størrelse med et parkanlegg – og den kan befinne seg i en balkongkasse. Alle har vi et forhold til det som spirer og gror. – Det er noe grunnleggende i livet, sier Reitan, som trekker fram tilfredstillelsen ved å se at innsatsen gir resultater.

Egenproduksjon fra NRK Sogn og Fjordane
Programansvarlig Steinar Lote
Redaksjonssjef Harald Reitan
PressekontaktInger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. I en fjellkløft på Utvær har Eva Klausen (til v.) og Aslaug Utvær anlagt en hage som gir middelhavs-assosiasjoner (Foto: Steinar Lote/NRK)
2. Mellom forblåste knauser på den ytterste nøkne ø har Eva Klausen og Aslaug Utvær anlagt en hage som gir middelhavs-assosiasjoner (Foto: Steinar Lote/NRK)
3. Hagen ”Paradis” på Utvær ligger åpent og vakkert – men også forblåst og utsatt for salt og sjøføyk (Foto: Steinar Lote /NRK)