Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. oktober 2004 kl 23.15 Utsyn: Valet

Innstillingen til krig

Bush og Kerry i militær uniform – en amerikansk dokumentar gjennomgår deres innstilling til krig. (Foto: Frontline production)
Bush og Kerry i militær uniform – en amerikansk dokumentar gjennomgår deres innstilling til krig. (Foto: Frontline production)
Valget 2. november skjer mens USA er i krig i Irak, og en todelt dokumentar i Utsyn går nært inn på presidentkandidatene Bush og Kerrys fortid, med særlig vekt på spørsmålet om deres innstilling til USAs forrige store krig, Vietnamkrigen.

Foran de siste presidentvalgene mellom Bush/Dukakis i 1988, Bush/Clinton i 1992, Clinton/ Dole i 1996 og Gore/Bush i 2000 har den amerikanske ikke-kommersielle kanalen Public Broadcasting Service sendt et dyptpløyende dobbeltportrett av de to kandidatene. Så også nå med George W. Bush og John Kerry.

Presist og sammenlignende
Programleder er utenrikskorrespondenten Nick Lemann, for tiden dekan ved journalistskolen på Columbia University, New York. Dokumentarfilmen (andre del kommer i Utsyn neste tirsdag) er laget av Martin Smith. Sammen forsøker de to å presentere et så presist og sammenlignende portrett av de to presidentkandidatene som mulig.

I historiens støpeskje
Dokumentaren bretter til side retorikken de to kandidatene omgir seg med, skreller vekk "innpakningen" som valgkampanjen framstiller dem i, og viser hvordan familiebakgrunn, historiske hendelser, seire og nederlag har formet dem.

Heller enn å trekke veksler på gjengangere blant de politiske kommentatorene, setter dokumentaren søkelys på uttalelser fra Bush og Kerrys personlige venner, støttespillere, historikere samt kandidatenes politiske rådgivere.

Amerikansk dokumentar (2004)
Originaltittel: The Choice
Produsert av: Frontline production
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64,
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • Steinar Dahl 
  • Les mer