Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. mars 2001 kl 19.30 Puls

Puls (ttv)


NRK1 mandag 12. mars kl 19.30
Puls

Millionregning til tannlegeskulkerne

Skoleelever i Norge er tydeligvis ikke glad i å gå til tannlegen. De møter ikke opp til timen selv om behandlingen er gratis. Det kommer fram i en ny undersøkelse. Den avslører at hver fjerde elev lar være å møte til tannlegetimen. Nå vil tannlegene at elevene selv skal betale millionregningen.

Hos Helene Sandvig i kveldens Puls møter du oppgitte tannleger som vil unnasluntrerne til livs. De mener det er på høy tid at skulkerne får svi og vil kreve betaling når elevene ikke møter til timen. 30 millioner kroner går hvert år med til å lønne tannleger som står uten pasienter.

Skjerp synet
Endeløse timer foran PC-en er hard prøvelse for øynene våre. Denne typen nærarbeid er trolig en av årsakene til at stadig flere nordmenn blir nærsynte. Øyene våre er rett og slett ikke skapt for å se på nært hold hele tiden.

I kveldens Puls får du gode råd om hvordan du best kan ta vare på øynene dine både på jobb og i fritiden. Følger du rådene, har du større sjanser til å beholde et godt syn lenger.

En pille for alt som er ille?
Hva er det som skjer når du går til legen med hodepine og legen mener du bør behandles med såkalte \"lykkepiller\"? Selv føler du deg ikke det spor deprimiert. Eksplosjonen i nordmenns forbruk av \"lykkepiller\" eller antidepressiva er et av temaene i Puls i kveld. I løpet av en tiårsperiode er salget doblet.

\"Lykkepiller\" brukes ikke lenger bare mot alvorlige depresjoner. Nå tilbys antidepressiva til nordmenn som vil slutte å røyke, som sliter med sosiale fobier og bulimi. Det nyeste er å tilby \"lykkepiller\" mot sterke premenstruelle plager. Flere og flere av plagene våre behandles med andre ord kjemisk.

Hvordan sikrer vi oss mot unødig bruk, og hvor flinke er allmennlegene til å luke ut hvem som trenger behandlingen eller ikke?

NRK1 mandag kl 19.30
Blir også sendt i morgen

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Helene Sandvig
Prosjektleder: Lars Kise
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956 (anne.bekkevold@nrk.no)
http://www.nrk.no/fakta/puls/