Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. november 2006 kl 17.25 Grenseløs kjærlighet: Rotfast

Røtter i fremmed jord

Det norsk-thailandske paret Inge (46) og Uma Reinertsen (23) driver thai-kafe i Oslo sentrum. (Foto: NRK)
Det norsk-thailandske paret Inge (46) og Uma Reinertsen (23) driver thai-kafe i Oslo sentrum. (Foto: NRK)
Norsk-thailandske Inge og Uma Reinertsen er ett av tre par vi møter i "Grenseløs kjærlighet" – en serie om blandede, mangekulturelle par i Norden.

I dag driver Inge og Uma en lunsjrestaurant sammen i Oslo sentrum. Hun lager og serverer thai-mat, han jobber også som headhunter for næringslivet. Inge var dobbelt så gammel som Uma da de to ble kjent med hverandre gjennom en felles kontakt i Bangkok.

"Jeg var nok litt nervøs i begynnelsen," forteller Uma. "Vi kjente jo ikke hverandre så veldig godt da jeg flyttet til Norge." Men i dag, fire år og to små barn senere, sier hun: "Vi har det like bra som da vi traff hverandre. Han er den samme."

I begynnelsen var Uma redd for at hennes norske ektemann ikke skulle være så snill som han virket. På den annen side viser en thai-kvinne sjelden hva hun føler, observerer Uma: "Det kan være vanskelig for Inge å vite om jeg er irritert selv om jeg ler."

"Det kunne ødelagt forholdet om jeg skulle forsøke å være for dominerende," mener Inge. Han opplever at det lett er han som blir den sterke i et slikt forhold og jobber med å forstå Umas ønsker og behov.

Robert og Gölin
"Jeg forsto ikke at Robert var soldat da han kom inn på kontoret for å hente en hjelm," forteller svenske Gölin Forsberg. Hun tenker på første gang hun så sin framtidige mann i krigens Bosnia der hun arbeidet som volontør for FN i en arbeidskonvoi. Soldaten som skulle hente hjelmen var Robert Mesic, stridende menig i den bosniske hær.

Trass i krigen og ond, brå død rundt dem ble Robert og Gölin glad i hverandre og giftet seg. I dag bor de med sine to barn i Huddinge i Sverige, og krigen er i dag bare minner.

Robert sliter med å bli frisk av leversykdommen hepatitt C. En bivirkning av medisineringen er at humøret hans svinger. Likevel, når det er sommer, er han frisk nok til å dra på landtur og campe ute med barna. Robert føler seg som hjemme i Sverige.

Piero og Katarina
Det finsk-italienske paret Katarina af Hällström og Piero Pollesello traff hverandre på en internasjonal speiderleir i Australia for snart 20 år siden.

Først bodde de i Pieros hjemby, Trieste i Italia. Men der likte ikke Katarina seg, så etter noen år ble det Finland for paret og deres tre barn – og der trives Piero.

Mer om serien
Statistikken viser at interkulturelle forhold er mer og mer vanlig. Nå blir hvert femte ekteskap i Norge inngått mellom personer med ulik nasjonalitet. Det er dette "Grenseløs kjærlighet" handler om, en feelgood-serie med masse varme og humør. Vi møter tre ulike par i hver sending. I fire av programmene møter vi par fra Norge.

Temaene som kommer opp i løpet av serien, er velkjente, men får her en spesiell vri. Det handler om lovens bokstav. Om samliv. Om det mannlige-kvinnelige-menneskelige. Familie og barn. Slekt og venner. Det handler også om unik kjærlighet – og vår tids grenseløse kjærlighetsmøter som er med å forandre de norske, svenske, danske og finske samfunnene.

Nordisk dokumentarserie i 7 deler (2005)
Prosjektleder og regi, NRK: Kjetil Saugestad
Produsert av: Utbildningsradioen (UR), i samproduksjon med NRK, DR, YLE og FST
Kontakt i NRK Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf 90 93 34 92
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57