Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 29. oktober 2011 kl 21.10 Legendariske kvinner: Hedy Lamarr

Fra Hollywood til vitenskap


Det skal dreie seg om Hedy Lamarr i kveld. Hun var superstjerne under kinoens gullalder på 1930- og 1940-tallet.

Hedy Lamarr (1913-2000) "Jeg må slutte å gifte meg med menn som føler seg underlegne overfor meg"

Den østerriksk fødte skuespilleren, Heidi Kiesler, hadde en gang status som en av de vakreste på kinolerretet. Men hun var også en av de mest kontroversielle – hun entret filmverden med verdens første nakenscener i filmen "Ecstasy" (1932) som ble bannlyst av mange kritikere.

Tragisk vending
Lamarr fikk derimot god respons for flere andre filmroller, men med tiden forsvant det skjønne ytre så vel som karrieren. Hun begynte med plastiske operasjoner og fant en ny måte å få overskrifter på – butikktyveri. Det kunne ha vært en tragisk slutt på den en gang så glamorøse stjernetilværelsen.

Hemmelig teknologi
En mindre kjent side ved Heddy Lamarr er den at hun var oppfinner. Hun bidro til utviklingen av teknologien som muliggjorde et hemmelig kommunkasjonssystem under krigen. Teknikken ble forgjengeren til moderne trådløs kommunikasjon.

Hennes fødselsdag, 9.november, blir i dag feiret som "Oppfinnelsens dag" i hjemlandet Østerrike.

Heddy gjorde også en stor innsats for østerrikske jøder under krigen.

Om serien
De så ut til å ha alt – glamour, makt, velstand og beundrere. Kvinner som Grace Kelly, Coco Chanel og Audrey Hepburn ble dyrket av millioner av mennesker verden over. Men suksess til tross, bak fasaden var det ofte private strider og personlige tragedier.

Denne serien tar oss med inn i arkivene, med intervjuer og dramatiske rekonstruksjoner. Vi får innblikk i prisen de legendariske kvinnene betalte for sine prestasjoner.
Allikevel overvant de prøvelsene og ble stående i historien som ikoner for det 20.århundre.

Britisk dokumentarserie
Produsert av BBC Wordlwide
Originaltittel: Extraordinary women
Pressekontakt: Aesha Ullah, mobil: 41 41 46 53, TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no