Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 15. oktober 2005 kl 22.20 Fakta på lørdag: Barnebruder gjør opprør

Varsel om en ny tid

Alemnesh var bare 12 år da hun ble giftet bort. (Foto: Torill Svaar)
Alemnesh var bare 12 år da hun ble giftet bort. (Foto: Torill Svaar)
Tradisjonen med barneekteskap har vært tiet i hjel i Etiopia til alle tider. Selv kirken har vært taus. Inntil to tenåringsjenter startet sin egen kamp på landsbygda for fire år siden.

Alemnesh (16) og Bizuayehu (17) ble begge giftet bort da de var purunge småjenter, i likhet med millioner av andre jentebarn i Etiopia.

NRK- journalist Torill Svaar har i fire år fulgt de to tenåringsjentenes kamp mot barneekteskap på landsbygda. Dokumentaren følger prosessen fra jentenes gryende opprør i 2001 til åpen konflikt mellom dem og foreldrene nå i år.

Ble nektet skilsmisse
I det første møtet med Svaar for fire år siden hadde jentene bestemt seg for å be foreldrene om lov til å skille seg. Det fikk de ikke.

Idag er Alemnesh og Bizuayehu 16 og 17 år. De er de første i sine landsbyer som utfordrer den urgamle tradisjonen med barnebrylluper. I kveldens dokumentar får vi høre om de første skritt mot demokrati og likestilling i et samfunn der menn alltid har bestemt alt.

Men jentene som går i bresjen for å få utdanning og for å kjempe for sine rettigheter, har det ikke lett. Livet på landsbygda i Etiopia er bygget opp rundt storfamilier som holder fast på de gamle tradisjonene. Og en skilt jente har ikke mange muligheter til å klare seg uten en mann til å forsørge seg.

Holdningsendringer
Siden Torill Svaar møtte tenåringsjentene første gang har det likevel skjedd en endring.

Patriarken for Den etiopisk-ortodokse kirke sier nå offentlig at barneekteskap er forbudt. På landsbygda i Nord-Etiopia er lokale grupper aktive pådrivere for å få i gang diskusjon og holdningsendringer. Lærerne er på offensiven i klasserommene. Og også politiet er på vakt og griper inn hvis de hører at noen forbereder barnebryllup.

Dokumentare sendes i forbindelse med årets tv-aksjon som går av stabelen på NRK1 23. oktober.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta 2005
Programansvarlig: e>2, tlf. 23 04 94 15/906 05 703,
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,