Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 2. juli 2008 kl 21.25 Edle dråper: Genever og gin

Englands svøpe og moteriktig oppstiverEn hollandsk professor og urolog lanserte geneveren som vanndrivende, og drikken fikk sitt navn etter "geneiévre", fransk for enebær. Vanndrivende eller ikke, geneveren ble mer og mer populær blant engelske soldater som kjempet utenfor landet grenser i 30-årskrigen. I 1688 krysset Wilhelm av Oranien den engelske kanalen med den hensikt å knekke katolisismen en gang for alle, og med ham gjorde geneveren for alvro sitt inntog i England. Det ble etter hvert manko på franske viner og konjakk i landet, og folket begynte å drikke genever, eller den engelske avarten gin som etter hvert kom på markedet.

Gin – en tragedie
Gin ble motedrikk i England, og på grunn av stadige kornoverskudd ble ginen billigere og billigere. Gin ble faktisk billigere enn øl, og ble en stor tragedie for England. På 1740-tallet døde det flere mennesker enn det ble født i London. En hel nasjon drakk seg inn i en totalrus, og gin ble offiserenes drikk i marinen. På 1800-tallet steg prisen på gin, så mye at arbeiderklassen måtte gå over til øl. Ginfabrikantene svarte med å åpne såkalte "ginpalasser" – et sted med farger, lys, speil og krystall, et glitrende og alkoholiserende Disneyland.

Cocktail
På 1900-tallet ble gin igjen en motedrikk. I 1920- og 30-årene skulle det drikkes cocktail, og selv under forbudstiden i USA ble helten Charles Lindbergh invitert over til Europa for å smake de nye, spennende cocktailene. Cocktailen Dry Martini ble oppfunnet til ære for verdens rikeste mann, John D. Rockefeller. Om han drakk vites ikke, men det virker som det må ha påvirket hans dømmekraft når han på dødsleiet sa: "Vår Herre har vært god mot meg, og det skal han ikke angre på…"

Om Edle dråper
Torkjell Berulfsen har vært i full galopp på en arabisk hingst og stått i druesaft til knærne. Han har fortalt om akevitt som kunne kurere syfilis og at whisky i dag betyr like mye for Skottland som oljen for Norge. I den første serien "Edle dråper" fikk seerne anekdoter og tidskoloritt rundt portvin, konjakk, akevitt, champagne, sherry og whisky. Nå er Berulfsen i gang igjen. I en serie på seks episoder skal øl, absint, calvados, tequila, gin, genever og rom få sin behandling av NRKs alkoholhistoriske talsmann.
Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert kulturdokumentar
Programleder Torkjell Berulfsen
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 74 83