Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 27. november 1999 kl 18.30 Smørøyet presenterer ANSUR

Smørøyet presenterer ANSUR (ttv)


NRK1 lørdag 27. november kl 18.30
Smørøyet presenterer ANSUR (4:7)

Heksebålene flammer

I kveldens episode av \"Ansur\" reiser Viktor tilbake til 1495 - en tid da vi brente hekser her i landet, og det var lett å la seg lure av lovens håndhevere. Nå har Viktor fått vite av lærer Mangseth at ansur er en rune, et magisk ord som har noe med bindeleddet mellom guder og mennesker å gjøre.

På grunn av et innbruddsforsøk i farfars hus som har stått avlåst siden han døde, klarer Viktor å komme seg inn. Her finner han et brev fra den avdøde farfaren med meldingen: \"Merk deg ordet ansur\". Før han vet ordet av det befinner han seg blant de første menneskene som overvintret i Norge, nemlig i istiden for 10.000 år siden. Viktor oppdager at han ved å gå inn farfars hus kan reise i historien. Han har også fått oppleve vikingtiden og 1300-tallet med svartedauden. I kveldens episode er det hekseprosessene som står for tur.

På skolen strever Viktor med et foredrag om norsk historie som han må ha ferdig til nyttårsaften. Bare venninnen Maria tror han klarer det. Nå er Maria truet på livet fordi moren er palestinsk og har hatt noe med PLO gjøre.

Skolens populære musikklærer Peter har dannet skolering for spesielt utvalgte elever, deriblant Viktor. Peter sier at aldri har framtida sett så mørk ut som nå. Viktor er ikke så sikker på det, med svartedauden friskt i minne. Truls, bestekameraten til Viktor, tror Peter er en skurk og leter etter bevis. Kanskje er det fordi han ikke får være med i skoleringen selv? undres Viktor.

Om serien
Hovedpersonen i serien er 14 år gamle Viktor, som spilles av Arne Haakenaasen Dahl. Viktor bor sammen med mor (Marianne Krogness) og lillebror Johannes (Sindre Lunde Holbek). Far er borte - han skal visst være i Burma. Viktor hadde en farfar med helt spesielle evner. Mor er redd for at sønnen kan ha arvet bestefarens overnaturlige evner. Han får derfor ikke lov til å gå inn i farfarens hus som har stått avlåst siden han døde.
Viktor har også to gode venner: Kameraten Truls (Vegar Mikalsen) som er mer opptatt av detektiver enn av jenter, og Maria (Siri Anne Nilsen).
Handlingen i \"Ansur\" veksler mellom nåtid og fortid. Det begynner en ny lærer, Peter (Jørgen S. Langhelle), på skolen til Viktor. Læreren er en Rottefangeren fra Hameln-type - en forfører som lokker noen av elevene med på skumle ting. Han starter en skolering hvor spesielt utvalgte elever, deriblant Viktor, får være med. Viktor blir først fascinert, men han har evnen til å reise i tid og avslører etter hvert læreren som en skurk og historieforfalsker.

NRK1 lørdag kl 18.30

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. I fjerde episode av dramaserien \"Ansur\" reiser Viktor (Arne Haakenaasen Dahl) tilbake til 1495 - en tid da vi brente hekser her i landet. På bildet Johanne (Lene Bragli) som ble anklaget for å være heks. Bak: vakten (Jon Ree Holmøy). (NRK-foto: Ole Kaland)

2. Johanne (Lene Bragli) ble brent på bålet som heks. (NRK-foto: Ole Kaland)

Dramaserie i sju deler fra NRK Fjernsynet, Barne- og ungdomsavdelingen
Manuskript: Terje Nordby
Regi: Tone C. Rønning
Prosjektleder: Chris Foss
Med bl.a. Arne Haakenaasen Dahl, Marianne Krogness, Jørgen S. Langhelle

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41